Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Στήνουν (7) κάλπες! Ευτελίζουν την κοινοβουλευτική διαδικασία

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή πρότεινε τη διενέργεια τριών ψηφοφοριών με επτά κάλπες προκειμένου να αποφασιστεί ποιος ή ποιοι θα παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή σχετικά με τους χειρισμούς για τη λίστα Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με το σχέδιο Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ η ψηφοφορία προτείνεται να εξελιχθεί ως ακολούθως:
- Μία κάλπη για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπ. Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

- Δυο κάλπες για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπ. Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπ. Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

- Τέσσερις κάλπες για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπ. Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπ. Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου, και των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με την πρόταση Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής.
Η Βουλή θα αποφασίσει για τη διαδικασία κατά την έναρξη της συνεδρίασης το πρωί της Πέμπτης με ψηφοφορία δι’ εγέρσεως.

Ο Βενιζέλος «εκτός κάδρου»

Είναι σαφές κατά τους πολιτικούς παρατηρητές ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να βγάλουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ από το κάδρο των ευθυνών, επιχειρώντας όχι μόνο να μην παραπεμφθεί αλλά και να μην βρεθεί καν στο τέλος της διαδικασίας με ισχυρό αριθμό ψήφων σε βάρος του.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή για να αποχωρήσουν οι βουλευτές του μετά τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας για την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου. Μέχρι στιγμής ΝΔ και ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται να προτίθενται να ακολουθήσουν.
Διάβημα Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπαδημούλη συναντήθηκε το βράδυ με τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και προέβη σε έντονο διάβημα για την απόφαση.
Ο Α. Τσίπρας επισήμανε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πως η απόφαση της κυβέρνησης «είναι αντισυνταγματική διότι, πρώτον, παραβιάζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και, δεύτερον, δεν ακολουθεί τις συνταγματικές προβλέψεις και τα ειωθότα σύμφωνα μα τα οποία στήνεται κάθε φορά μία κάλπη για κάθε προτεινόμενο προς παραπομπή πρόσωπο».
Κωνσταντοπούλου: «Παραβίαση της μυστικής και κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών»
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της λέει πως «ο πανικός του κ. Βενιζέλου έχει μεταδοθεί ως πυρετός στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνεταιρισμού εξουσίας, που αναζητούν τρόπους να οργανώσουν τη συσκότιση και να εξασφαλίσουν τη συγκάλυψη.»
Κατά τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραβιάζει το Σύνταγμα, την ποινική δικονομία και την αρχή της νομιμότητας και τη λαϊκή εντολή για δικαιοσύνη, λογοδοσία και διαφάνεια, που είναι βασικές αρχές της δημοκρατίας» .
«Ο κ. Σαμαράς προσφέρει οπωσδήποτε πολύ καλές υπηρεσίες στον κ. Βενιζέλο. Προσφέρει όμως πολύ κακές υπηρεσίες στην αλήθεια και στη χώρα. Και προσθέτει επάξια τον εαυτό του σε μια ακόμη λίστα: τη λίστα εκείνων που, με οδηγό την σκοπιμότητα και όχι τη νομιμότητα, συγκάλυψαν διαχρονικά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει η κα Κωνσταντοπούλου.
Το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την πρόθεση της κυβέρνησης να στηθούν εφτά κάλπες σχολίασε:
«Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να στήσει επτά διαδοχικές κάλπες οδηγεί σε μια διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης και του κ Σαμαρά προσωπικά να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου.
Πρόκειται για έναν παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Τελικώς, όσο αυξάνει ο αριθμός των καλπών, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια».
 epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: