Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Οπου κρίνουν θα εισβάλλουν για ελέγχους οι τροϊκανοί

Πανταχού παρόντες θα είναι οι θεσμοί στην Αθήνα. Οποτε αυτοί κρίνουν σκόπιμο θα πηγαίνουν σε υπουργεία και θα βλέπουν αξιωματούχους ή άλλους πολιτικούς παράγοντες και όποτε οι θεσμοί δεν θέλουν θα περιορίζουν τις συναντήσεις σε κεντρικά και μόνο ξενοδοχεία της Αθήνας.
Αν, πάλι στη διάρκεια των συνομιλιών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θεωρήσουν απαραίτητη την προσκόμιση κάποιων πρόσθετων διευκρινιστικών στοιχείων, τότε τα τεχνικά κλιμάκια τους «χωρίς να ρωτήσουν κανέναν» θα εισβάλλουν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους όρους αυτούς έθεσαν οι δανειστές για να έρθουν στην Αθήνα, οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί από την κυβέρνηση.

Ετσι από αύριο, η τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών ξεκινά το μεγάλο «τσεκ - απ» στα μεγέθη του προϋπολογισμού περνώντας ανενόχλητη, για πρώτη φορά έπειτα από δέκα μήνες, την πόρτα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ελεύθερη πρόσβαση θα έχει και στο «υπουργείο των φόρων» επί της οδού Καραγεώργη Σερβίας 10, στην Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, την ΕΛΣΤΑΤ και σε οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη Αρχή.
Λίγο πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και δη από την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται - εκτός και αν υπάρξει κάποια ανατροπή - να αφιχθούν στην πρωτεύουσα και οι επικεφαλής των πιστωτών, οι οποίοι από τρεις έγιναν τέσσερις (Ε.Ε. ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM).

Το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει η Ντέλια Βελκουλέσκου. Σκληρή τεχνοκράτισσα, η οποία με τις απαιτήσεις της «είχε βγάλει από τα ρούχα τους» τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τους Κύπριους υπουργούς που διαπραγματεύτηκαν μαζί της. Στη Μεγαλόνησο ήταν γνωστή ως η 40χρονη οικονομολόγος με το «αγγελικό πρόσωπο». Μόνο που τα μέτρα τα οποία επέβαλε ήταν τόσο σκληρά που πολύ γρήγορα απέκτησε το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου».

Η Ντέλια Βελκουλέσκου αρέσκεται σε μέτρα όπως είναι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η κατάργηση των επιδομάτων και άλλα τέτοια ευχάριστα…
Η «σκληρή» Ντέλια θα σταθεί δίπλα στον Ντέκλαν Κοστέλο, που ξέρουμε ήδη ως επικεφαλής της Κομισιόν για την Ελλάδα, και στο νέο Γερμανό εκπρόσωπο της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ. Ο κ. Ρούφερ είναι επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ, διαδέχτηκε τον Κλάους Μαζούχ και συμμετείχε στις συζητήσεις στο Brussels Group από την περασμένη άνοιξη.

Εγινε γνωστός με το προσωνύμιο «ζόμπι», που του έβγαλαν στην Πορτογαλία λόγω του ψηλόλιγνου παρουσιαστικού, του αυστηρού ύφους και του διαπεραστικού βλέμματός του. Ενας δαιμόνιος Πορτογάλος επιχειρηματίας εκμεταλλεύτηκε τον χαρακτηρισμό αυτόν και τύπωσε μπλουζάκια «Zombie Troika – Rasmus Ruffer T-shirt», τα οποία έγιναν ανάρπαστα!
Το κουαρτέτο συμπληρώνει ο Ιταλός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι. Ο τελευταίος είναι επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του ESM, εκπροσωπεί τον Μηχανισμό στα διεθνή fora, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΔΝΤ, ανώτερος οικονομολόγος της ΕΚΤ και διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

Την Κομισιόν θα εκπροσωπεί ο Ντέκλαν Κοστέλο | EUROKINISSI

Οι εντολές που έχει λάβει η τετράδα από τα μεγάλα αφεντικά των θεσμών είναι οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας να είναι σύντομες με την ελληνική κυβέρνηση και να μην τραβήξουν πέραν από τις 12 με 13 Αυγούστου.
Τούτο σημαίνει ότι αυτές θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και να μπουν κατευθείαν στο «ψητό»: Στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, δημοσιονομικό «κενό», κόκκινα δάνεια, νέο Μεσοπρόθεσμο 2106 – 2019, δημόσιο χρέος, αρρυθμίες στον προϋπολογισμό, περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μείωσης της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, capital controls, κ.ά.

Απέναντι από τους επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκεται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης και εφόσον οι πιστωτές το απαιτήσουν θα υπάρξει «τετ-α-τετ» και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ή με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης που ηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Δεν υπάρχουν ουσιαστικά αγκάθια, υπάρχει όμως θέμα χρόνου» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, καθώς στις 20 του μηνός θα πρέπει να πληρωθεί το «ακούρευτο» ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Σ' αυτή την περίπτωση θα έχει τηρηθεί η συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορφής και δεν θα χρειάζεται το νέο δάνειο - γέφυρα που φημολογείται έντονα τα τελευταία 24ωρα για να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Αίτημα για νέο μίνι δάνειο δεν έχει γίνει, ούτε έχει μπει προς ώρας στο τραπέζι θέμα επιπλέον προαπαιτούμενων με αιχμή το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και τις αγορές προϊόντων.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εξαιρετικά καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ακόμη και στις άτυπες του Σαββατοκύριακου, από την ώρα που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Για την αιτία της καθυστέρησης δε της έλευσης των επικεφαλής παραπέμπουν σε «τεχνικούς λόγους» και όχι σε πολιτικούς ή διπλωματικούς, προσθέτουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα 86 δισ. βοήθειας που αναμένει η χώρα από τους θεσμούς προμηνύουν έναν «καυτό» Αύγουστο, αφού οι ξένοι δεν θα τα αποδεσμεύσουν τόσο εύκολα όσο θα ήθελε η Αθήνα. Και με τις εξελίξεις σε πολιτικό πεδίο να τρέχουν…
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: