Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Εκτός κυβέρνησης συνεργασίας οι Εθνικιστές- Πιθανή μια συνεργασία Νταβούτογλου με τους Κεμαλιστές

  Τη βούλησή του για μη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας εξέφρασε το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), τρίτη δύναμη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(AKP), Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τόνισε ότι οι δυο τους μπορούν να συνεχίσουν τις επαφές σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. 

Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε πρώτα με τον πρόεδρο του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος(CHP)-δεύτερο κόμμα- Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον οποίο είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση χωρίς όμως να πάρουν απόφαση για μια κυβέρνηση συνεργασίας, μια συνεργασία που θεωρείται η πιο πιθανή αυτή τη στιγμή μετά την άρνηση του MHP και την άρνηση συνεργασίας με το AKP του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών(HDP), με τον ηγέτη του οποίου, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα συναντηθεί ο Νταβούτογλου την Τετάρτη.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πήρε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Το AKP, το οποίο έχασε για πρώτη φορά από το 2002 την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για μια κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Αν δεν καταφέρει ο Νταβούτογλου να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με πιο πιθανό εταίρο το CHP, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διεξαχθούν πάλι εκλογές το φθινόπωρο, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να προκηρύξει νέες εκλογές αφού περάσουν 45 ημέρες από την ημέρα που έδωσε την διερευνητική εντολή.
www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: