Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

H ώρα των αποφάσεων

Τα επιχειρήματα διατυπώθηκαν από κάθε πλευρά, χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι ακούστηκαν πραγματικά όλες οι απόψεις στα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ισως να είναι η μοναδική φορά στην πρόσφατη ιστορία μας που μέσα σε τόσο λίγες μέρες οργανώθηκε και υλοποιήθηκε μια τόσο εξουθενωτική προπαγάνδα για να εμφανιστεί το δημοψήφισμα ως μια απλουστευτική και ισοπεδωτική επιλογή. Το «ναι» ταυτίστηκε συστηματικά με όλα τα καλά, τα θετικά, τα ευρωπαϊκά, τα λυτρωτικά. Το «όχι» με όλα τα κακά, τα αρνητικά, τα μη ευρωπαϊκά, τα καταστροφικά.

Δεν ήταν μόνο οι πυροβολαρχίες των κατεστημένων μέσων, ήταν και τα σποραδικά πυρά –μέχρι την τελευταία στιγμή– κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών, από τον Μάρτιν Σουλτς μέχρι τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που φρόντισαν να δείξουν την προσήλωσή τους στο δόγμα των επεμβάσεων στην εσωτερική πολιτική λειτουργία ενός ισότιμου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απειλώντας «ευγενικά» τους Ελληνες πολίτες να πουν «ναι» για να γλιτώσουν από την καταστροφή, αλλά και από την... εκλεγμένη κυβέρνησή τους.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κορυφαίοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων ή θεσμών λειτούργησαν λες και η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος περιορισμένης κυριαρχίας, στο οποίο μπορούν να υποδεικνύουν τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να μη διαταραχθεί η δική τους πολιτική και οικονομική κυριαρχία. Ετσι, προσπάθησαν ακόμη και να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση της αποκαλυπτικής έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τώρα είναι η ώρα της απόφασης. Οι Ελληνες πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να κρίνουν ελεύθερα και εξίσου ελεύθερα να αποφασίσουν ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι». Τα πέντε χρόνια της κρίσης αναμφίβολα βαραίνουν στον τρόπο με τον οποίο θα καταλήξουν στην επιλογή τους. Υπάρχουν τα αναμφισβήτητα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφώσει την καθημερινή ζωή τους, υπάρχουν οι ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις, υπάρχει η αμείλικτη επιρροή που ασκούν τα ΜΜΕ, υπάρχει, τέλος, η ικανότητα του καθενός και της καθεμιάς να ξεπερνά το προσωπικό και να βλέπει το συλλογικό, υπάρχουν ευτυχώς ακόμη άνθρωποι που θέτουν ως προτεραιότητά τους το γενικό και όχι το ατομικό άμεσo συμφέρον.

Οταν κλείσουν οι κάλπες, όταν μετρηθούν οι ψήφοι, όταν μετρηθούμε και μεις με τις ιστορικές ευθύνες μας, όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα, θα μπορέσουμε να βγάλουμε και τα συμπεράσματά μας από αυτή την αναμέτρηση. Ως τότε όμως ας φανούμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι και σταθεροί στις στοιχειοθετημένες αντιλήψεις μας.
Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τις προτιμήσεις μας, υπερασπιστήκαμε την άποψή μας για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ελπίζοντας ότι και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί θα θελήσουν να αμφισβητήσουν έμπρακτα την αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική και τελικά αντιευρωπαϊκή πολιτική των σημερινών κυρίαρχων δυνάμεων.
Ολοι θα κριθούμε για τις εκτιμήσεις μας, για τις αποφάσεις μας και για τα αποτελέσματά τους.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: