Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Τα μέλη της επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή Κιμούλη

Αίσθηση προκαλεί η σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μεταξύ άλλων, στη σχετική λίστα βρίσκεται και το όνομα του γνωστού ηθοποιού, Γ. Κιμούλη.
Η λίστα με τα ονόματα παρουσιάστηκε επισήμως μετά τη συνάντηση που είχαν οι συμμετέχοντες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ενώ μεγάλη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή, ως μέλους, του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη.

Αναλυτικά, στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:
Από τον ακαδημαϊκό χώρο:
• Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
• Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
• Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
• Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
• Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
• Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
• Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
• Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,
Από τον επιχειρηματικό χώρο:
• Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
• Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας
Από τον χώρο του πολιτισμού:
• Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.

Οι αρμοδιότητες της επιτροπής
Η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου πρόκειται να αναλάβει τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα. Αποστολή της Επιτροπής είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.
Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την άνοιξη του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή προς τελική επεξεργασία.
Ακολούθως, το φθινόπωρο του 2017, και αφού το υλικό της διαβούλευσης έχει παραδοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αναμένεται να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής.

Αλ. Τσίπρας: Πλατιά και ουσιαστική η διαδικασία διαλόγου
Υποδεχόμενος τα μέλη που συγκροτούν την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είπε ότι «παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να μη χάσουμε ως χώρα μία μεγάλη ευκαιρία, Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται κάθε μέρα, δεύτερον, να μη χάσουμε την ευκαιρία, αξιοποιώντας και καταγράφοντας όλες τις απόψεις».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει τη διαδικασία, αυτή θα είναι η διαδικασία, η κοινοβουλευτική». «Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου» επεσήμανε και εξήγησε: «Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής».
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, σημειώνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούν όλοι όσοι προσκλήθηκαν, για λόγους που είχαν να κάνουν με τις προσωπικές υποχρεώσεις τους.

Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Διαλόγου προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναλυτικά:

• ΝΔ: «Επιτροπή χωρίς θεσμική υπόσταση και κύρος»
 Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η ΝΔ ανέφερε:
«Το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση.
» Οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή.
» Αντί γι' αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος.
» Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης».

• Φ. Γεννηματά: Κομματικοποιούν την κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ανέφερε:
«Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί την ανάγκη για τη συνταγματική αναθεώρηση ως αντιπερισπασμό στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει.
» Δεν διστάζει να κομματικοποιήσει και αυτήν την κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας μας.
» Αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διατάξεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ουσιαστικά στέλνει στις καλένδες.
» Οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές. Ας αφήσουν τα φθηνά 'show' και ας έρθουν στη Βουλή, με χειροπιαστές προτάσεις κι όχι άλλα ιδεολογήματα.
» Η Βουλή μπορεί να αναλάβει τον διάλογο με την Κοινωνία και την Επιστημονική Κοινότητα.
» Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις για το Σύνταγμα. Όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε εκεί. Όταν έρθει η ώρα θα είμαστε εκεί».

• Το Ποτάμι
Από την πλευρά του το Ποτάμι σημείωσε σε ανακοίνωσή του:
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν, όπως το είχαμε προβλέψει, να μετατρέψουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης σε κομματική περιοδεύουσα φιέστα. Και έτσι λογικό είναι να έχουν ηθοποιοί πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση της επιτροπής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό σύνταγμα. Τελικά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτήν την κυβέρνηση, θα τα ζήσουμε όλα. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστοι στο να ευτελίζουν όλα τα σημαντικά και να εκθέτουν ακόμη και σοβαρούς ανθρώπους».
 eklogika.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: