Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Χουαν Μάνουελ Σάντος πήρε το Νόμπελ Ειρήνης

Παρά τις ελπίδες που διατηρούσαν κάποιοι ότι οι Έλληνες των νησιών θα μπορούσαν να είναι οι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης αυτό πήγε στον πρόεδρο της Κολομβίας που επιχείρησε να περάσει μια ειρηνευτική συμφωνία, η οποία μάλιστα καταψηφίστηκε με δημοψήφισμα. Η επιτροπή υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο ήταν η απόρριψη της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης του προέδρου Σάντος θα μπορούσε να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα πυροδοτώντας νέο κύκλο εμφυλίου πολέμου  και για αυτό συμβούλεψε και τις δύο πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία και να αναλάβουν την ευθύνη τους προκειμένου να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Ακαδημίας δήλωσε ότι «η Ακαδημία ελπίζει ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα δώσει δύναμη στον Σάντος να συνεχίσει το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και τα επόμενα χρόνια. Ο λαός της Κολομβίας πρέπει να απολαύσει τα φρούτα αυτής της διαδικασίας επανασύνδεσης». Για την ίδια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία που το δημοψήφισμα απέρριψε την πρόταση του Σάντος αφού «οι συζητήσεις από μόνες τους έχουν μειώσει τις αιματηρές συγκρούσεις και οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μια ειρηνευτική επίλυση του προβλήματος».

Η ειρηνευτική συμφωνία που έφερε προς ψήφιση ο Πρόεδρος Σάντος μαζί με τον ηγέτη των ανταρτών του FARC Τιμοσένκο θα έδινε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που συενχίζεται στη χώρα.
Η απόφαση της Νορβηγικής επιτροπής για την απόδοση του Νόμπελ Ειρήνης στον Σάντος προκαλεί πάντως αρκετές αντιδράσεις κι ειρωνικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο. 
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: