Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Το νέο 'υπερόπλο' κατά του 'μαύρου' χρήματος: Η εφορία online με 84 χώρες

Σύμφωνα με το Έθνος, το σύστημα που ενεργοποιείται σταδιακά τη διετία 2017-2018 ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε πρώτη φάση σε 84 χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών.
 Ο κατάλογος των συνεργάσιμων χωρών διαρκώς διευρύνεται, καθώς άλλες 17 χώρες έχουν δεσμευτεί για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στη διετία 2017-2018. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συνεργάσιμων χωρών και το σχετικό νομοσχέδιο για την κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών βρίσκεται ήδη για ψήφιση στη Βουλή.

 Ο ελεγκτικός κλοιός έχει αρχίσει να κλείνει για τους Έλληνες που κατέχουν μαύρα κεφάλαια και τα έχουν μεταφέρει σε χώρες - φορολογικούς παραδείσους, όπως Ανδόρα, Νήσοι Κέιμαν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, θεωρώντας ότι είναι ασφαλή καταφύγια και δεν θα εντοπιστούν από τις φοροελεγκτικές αρχές.
 Έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ. σε 54 χώρες του κόσμου
 Η πρώτη αυτόματα ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, για να επισημάνει ότι «αυτό από μόνο του είναι ένα εργαλείο το οποίο, συνδυαζόμενο με τον αγώνα για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και την προσπάθεια για διασταυρώσεις, θα βοηθήσει πολύ τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες». Υπογράμμισε δε ότι η διαδικασία κινείται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς επίσης και ότι η χώρα μας έχει αξιολογηθεί επαρκώς από τον ΟΟΣΑ για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών.

«Είναι σαφέστατο ότι πλέον θα έχουμε δυνατότητα αυτόματης, και όχι γραφειοκρατικής ανταλλαγής πληροφοριών» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας και χαρακτηριστικά παραδείγματα των χωρών-δικαιοδοσιών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση (Ανδόρα, Αγκουίλα, Νήσοι Κέιμαν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ελβετία, Νήσοι Φερόε).
  
Στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα στοιχεία  

Τα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, θα φτάσουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έως τον Σεπτέμβριο του επομένου έτους. Ταυτόχρονα, η ΔΗΛΕΔ θα αποστείλει τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας για φορολογικούς κατοίκους συνεργάσιμων χωρών στον αντίστοιχο «σύνδεσμο» στο Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα νησιά Κέιμαν, την Κύπρο και σε καθεμία από τις χώρες που συμφώνησαν να αποκαλύψουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων.
 Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης και τον παγκόσμιο «Μεγάλο Αδελφό» θα συντονίζει ο ΟΟΣΑ.
 Ο όγκος των πληροφοριών ο οποίος θα αρχίσει να εισρέει από το επόμενο έτος στις ελληνικές Αρχές αναμένεται να είναι τεράστιος και η αξιοποίησή του αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένα μεγάλο μέρος πληροφοριών να μείνει αναξιοποίητο σε κάποιο συρτάρι.
 Από την 1η Ιανουαρίου 2017 η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα αφορά:
 1. Λογαριασμούς θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία).
 2. Καταθετικούς λογαριασμούς.
 3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια.
 4.Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων.
 5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Τι θα διερευνάται
 Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης), τον αριθμό του δηλωτέου λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.
 Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.

Μέχρι τώρα οι εθνικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να δηλώνουν πως δεν ενδιαφέρονται για παροχή στοιχείων τα οποία αφορούσαν εισοδήματα κάτω από ένα όριο (στη διακριτική ευχέρεια του κράτους-μέλους, π.χ. χαμηλότερα από 250.000 ευρώ). Από το επόμενο έτος δεν υπάρχουν κατώτατα όρια, καθώς θεωρήθηκε ότι μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν μέσω της διάσπασης λογαριασμών σε διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι ελεγκτές θα επεκτείνουν τον έλεγχο και θα επικεντρωθούν σε:

Συγγενικά πρόσωπα στο όνομα των οποίων έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί.

Μεγάλες μετακινήσεις κεφαλαίων.

Μετακινήσεις κεφαλαίων από εταιρεία σε φυσικό πρόσωπο και από φυσικό πρόσωπο σε εταιρεία.

Αγορές ακινήτων.

 Από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα συνδεθούν στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και οι παρακάτω χώρες (παροχή στοιχείων για το 2017):
 Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι, Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κίνα, Γκάνα, Γρενάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Μακάο, Μαλαισία, Νησιά Μάρσαλ, Μονακό, Μαυρίκιος, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κιτς & Νέβις, Σαμόα, Σάντα Λουτσία, Σεντ Βίνσεντ, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σεντ Μάρτεν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς, Βανουάτου, Ουρουγουάη.
 news247.gr
αα

Δεν υπάρχουν σχόλια: