Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ακόμη... αγνοείται ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Ενώ τρέχουν οι εκκρεμότητες και πιέζουν οι δανειστές
 Η καθυστέρηση που σημειώνεται στην στελέχωση της θέσης του προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα δράσεων του Ταμείου αλλά και επιτείνει τις ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, καθώς δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια ανάτασης του επενδυτικού κλίματος.

 Υπό τις παρούσες συγκυρίες, η ανησυχία ενισχύεται καθώς η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από τον Στέργιο Πιτσιόρλα δημιουργεί στο Ταμείο δυσχέρεια στον τομέα λήψης αποφάσεων, αφού στην ουσία το κατά τον ιδρυτικό του νόμο 5μελές ΔΣ του Ταμείου πλέον λειτουργεί και αποφασίζει με 3μελή σύνθεση (εκτός της κενής θέσης του προέδρου, προ 12μήνου παραιτήθηκε ο Λάζαρος Σταθάκης από μέλος του ΔΣ).

Εκκρεμότητες «βουνό»

Ισχυρές πιέσεις ασκούν οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες που το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσει. Συγκεκριμένα, οι κυριότερες από αυτές είναι οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ και ΟΛΘ, η ολοκλήρωση παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η παράταση της συμφωνίας παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος». Την ίδια στιγμή, παραμένει η εκκρεμότητα διάθεσης του πρώην αερολιμένα του Ελληνικού.

Ιδιαίτερη βιάση απαιτεί ο χειρισμός του ζητήματος του ΔΕΣΦΑ, λόγω των γνωστών προβλημάτων που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες αναβολές. Από την άλλη, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ έχει μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης, με καταλυτική ημερομηνία τον ερχόμενο Ιανουάριο, οπότε θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων επενδυτών. Για το δε Ελληνικό, οι προθεσμίες εκπνέουν τυπικά στα μέσα τρέχοντος μηνός, αν και όλα συνηγορούν υπέρ του ενδεχόμενου νέων παρατάσεων.

Τώρα μένει στην κυβέρνηση η ευθύνη της τοποθέτησης του νέου προέδρου, το έργο του οποίου ασφαλώς θα είναι αρκετά δύσκολο. Ο προκάτοχος κ. Πιτσιόρλας, παρά το ότι είχε απέναντί του κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (όπως οι Σκουρλέτης, Δρίτσας, Σπίρτζης και Μπαλτάς), κατάφερε να φέρει σε πέρας επιτυχώς κάποιες σημαντικές αποκρατικοποιήσεις. Τώρα, η νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος υπόσχεται ευκολότερο έργο για τον επόμενο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, αφού είναι ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος στον επενδυτικό τομέα.

Πάντως, η Αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένουν εναγωνίως τις αποφάσεις του Μαξίμου, καθώς όσο αργοπορεί η εμφάνιση της νέας κεφαλής του Ταμείου οι αποκρατικοποιήσεις βαλτώνουν προς δυσαρέσκεια και των δανειστών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: