Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

«Oικογενειακή υπόθεση» η διακυβέρνηση των ΗΠΑ

Εκτός από τα τρία παιδιά του Ντόναλντ Τραμπ που συμμετέχουν ήδη στην ομάδα στελέχωσης του επόμενου κρατικού μηχανισμού και της νέας κυβέρνησης, βασικό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις φαίνεται ότι παίζει και ο γαμπρός... Τραμπ, ο 35χρονος Τζάρεντ Κούσνερ, που αποδείχθηκε απαραίτητη φιγούρα στον δρόμο για τον Λευκό Οίκο και εξελίσσεται σε σύμβολο με μεγάλη επιρροή στον νέο πρόεδρο. 


Ο Κούσνερ δεν είχε επίσημο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και λέγεται ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τα επόμενα βήματά του.
Ωστόσο ήδη συμμετέχει μαζί με τη σύζυγό του και τους δύο κουνιάδους του στη μεταβατική προεδρική επιτροπή, ενώ προσφάτως, η παρουσία του στον Λευκό Οίκο, όπου συνόδευσε τον Τραμπ στη συνάντησή του με τον Ομπάμα, ήταν μια προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ θα είναι στο εξής ένα πανίσχυρο κέντρο εξουσίας γύρω από τον νέο πρόεδρο, είτε διαθέτει γραφείο στη Δυτική Πτέρυγα είτε όχι.
«Ειλικρινά ο Τζάρεντ είναι ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο της αγοράς ακινήτων. Αλλά πιστεύω ότι του αρέσει η πολιτική περισσότερο απ' ό,τι τα ακίνητα!» είχε δηλώσει ο Τραμπ όταν αναδείχθηκε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, έχοντας τον γαμπρό του στο πλευρό του. 
Ο Κούσνερ, ο κομψός διάδοχος μιας αυτοκρατορίας ακινήτων που παντρεύτηκε την Ιβάνκα Τραμπ το 2009, βοήθησε τον Τραμπ να ανατρέψει τα προγνωστικά και να επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον. Ήταν μια σημαντική φωνή από τον Ιούνιο του 2015, όταν ο Τραμπ ξεκίνησε αυτόν τον μαραθώνιο με στόχο τον Λευκό Οίκο.
Έχει αναμειχθεί σχεδόν σε όλα τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας δίνοντας συμβουλές στον πεθερό του για όλα: από τις προσωπικές αποφάσεις και τη στρατηγική μέχρι τις ομιλίες και τη χρηματοδότηση της κούρσας.   Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, σύμφωνα με κοντινό του πρόσωπο, είχε αρχίσει να εξετάζει την πιθανότητα ίδρυσης ενός «καναλιού Τραμπ» για το ενδεχόμενο που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος χάσει τις εκλογές. 
Ο Τζάρεντ ηγείται της οικογενειακής επιχείρησης ακινήτων που ίδρυσε ο πατέρας του, της Kushner Companies, και είναι ο εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας New York Observer, την οποία αγόρασε σε ηλικία 25 ετών.  Οι επιλογές του για διορισμό στον Λευκό Οίκο είναι περιορισμένες δεδομένων των οικογενειακών σχέσεων με τον νέο πρόεδρο, αφού από το 1967 ισχύει νόμος που απαγορεύει στους προέδρους να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους- συμπεριλαμβανομένων και των γαμπρών... - είτε στον Λευκό Οίκο είτε στις υπηρεσίες που εποπτεύει η κυβέρνηση.
Αλλά ο νόμος δεν απαγορεύει στον Τραμπ να αναθέσει στον Κούσνερ τον ρόλο του άμισθου συμβούλου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, και σε αυτό τον ρόλο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ο Τραμπ ήδη αντιμετωπίζει ερωτήσεις για τις δικές του επιχειρήσεις και τον ρόλο των παιδιών του και ο Κούσνερ σχετίζεται άμεσα με μέχρι τώρα δραστηριότητες του πεθερού του μέσω της συζύγου του Ιβάνκα, η οποία επιβλέπει την επέκταση των επιχειρήσεων Τραμπ όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό.                     Και έπειτα είναι και η δική του αυτοκρατορία, οι Kushner Companies που από το 2007 έχει καταγράψει συναλλαγές ύψους 14 δισ. δολαρίων και αγορές 7 δισ. δολαρίων.
Στα χνάρια του πατέρα του
Απόφοιτος του Χάρβαρντ και με μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων ο Κούσνερ ανέλαβε σε ηλικία 23 ετών την επιχείρηση του πατέρα του, Τσαρλς Κούσνερ, όταν ο φιλάνθρωπος εκτός των άλλων και μεγάλος χρηματοδότης των Δημοκρατικών, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και καταδικάστηκε τελικώς σε δύο χρόνια φυλάκιση το 2004, για 18 κατηγορίες φοροδιαφυγής, εκφοβισμού μαρτύρων και παράνομες προεκλογικές δωρεές.
Σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, σχολιάζει το Reuters, ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση Κούσνερ ήταν ο Κρις Κρίστι, νυν κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος επίσης ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα σύμβουλος του Τραμπ.  Ο Τζάρεντ είναι Ορθόδοξος Εβραίος και η Ιβάνκα Τραμπ ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό πριν τον γάμο τους. 
Διαμάχη
Το πόσο αλλοπρόσαλλο είναι το υπό σχηματισμό «προεδρικό» περιβάλλον Τραμπ φάνηκε όταν ο νέος πρόεδρος ανέθεσε στον ακροδεξιό Στηβ Μπάνον κρίσιμο πόστο ανώτερου συμβούλου, υπεύθυνου για την χάραξη στρατηγικής. Ο Μπάνον ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής της ιστοσελίδας Breitbart News, που εκπροσωπεί τη λεγόμενη «εναλλακτική δεξιά» (alt-right), μια χαλαρή ομάδα ρατσιστών, αντισημιτών, ακροδεξιών που αντιτίθενται σε κάθε τι διαφορετικό. 
Απαντώντας μέσω της εφημερίδας του στη συζήτηση που άνοιξε για τον Μπάνον, ο Κούσνερ είχε δικαιολογήσει την παρουσία του ακροδεξιού συμβούλου στο πλευρό του Τραμπ αναφέροντας: «Κατά τη γνώμη μου, χαρακτηρισμοί όπως "ρατσιστής" και "αντισημίτης" χρησιμοποιούνται απρόσεκτα με αποτέλεσμα να παραγνωρίζεται ο κίνδυνος που κρύβουν... Γνωρίζω την διαφορά μεταξύ της πραγματικής, επικίνδυνης μισαλλοδοξίας και αυτών των χαρακτηρισμών που λέγονται για πολιτικό όφελος», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η γιαγιά του και ο παππούς του ήταν επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. 
Ο νεαρός Κούσνερ έγινε μεγάλος παίκτης στην αγορά ακινήτων πριν κλείσει καν τα 30 του χρόνια. Ήταν 26 ετών όταν πραγματοποίησε την πλέον ακριβή αγορά ενός ακινήτου στην αμερικανική ιστορία το 2006, αποκτώντας έναντι 1,8 δισ. δολαρίων ουρανοξύστη 41 ορόφων στην Πέμπτη Λεωφόρο στο Μανχάταν. Όπως είχε πει τότε, «στη Νέα Υόρκη πρέπει να κινείσαι γρήγορα αλλιώς τρως τη σκόνη των άλλων». 
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: