Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Και ο Μακρόν για πρόεδρος

Μπήκε και επίσημα «σφήνα» στην κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας ο πρώην υπουργός Οικονομίας της χώρας, ανακοινώνοντας και επίσημα ότι θα διεκδικήσει το αξίωμα στις εκλογές του 2017 ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Παρότι υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης η υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, να επηρεάσει τα ποσοστά του Αλέν Ζιπέ που είναι το φαβορί της Δεξιάς. 

Ο 38χρονος πολιτικός και πρώην τραπεζίτης, που δεν υπήρξε μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Kόμματος, ούτε έχει δοκιμαστεί σε εκλογική αναμέτρηση, είναι αυτός που απορρύθμισε τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορών. Θεωρείται «φιλικά διακείμενος» προς τους επιχειρηματίες και «μεταρρυθμιστής» και πιστεύεται ότι παρότι δεν έχει την υποστήριξη κομματικού μηχανισμού, μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από τις ψήφους των κεντρώων.  
Από την άλλη πλευρά, εξίσου πιθανό είναι να διασπάσει κι άλλο την ήδη διχασμένη Κεντροαριστερά, καθώς φουντώνει η φημολογία ότι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών αντί για τον ελάχιστα δημοφιλή νυν πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο αναδείκνυε τον Μακρόν στην πρώτη θέση της λίστας με τους πιθανούς προεδρικούς υποψήφιους από την Αριστερά, με το 49% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι ο πρώην υπουργός είναι καλή επιλογή για αρχηγός του κράτους.
Στην ίδια μέτρηση ο Βαλς ακολουθούσε με ποσοστό 42%.  
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: