Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Στους πόσους νεκρούς, ξεκινά η ενεργοποίηση μέτρων;

Μέτρα για τους πρόσφυγες, αιχμές για τους φορείς
Προσπάθεια αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, μετά τους τρεις θανάτους μεταναστών, οι οποίοι δημιούργησαν εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό.  Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, θα βρίσκεται την Τρίτη στη Μόρια, προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες τοποθέτησης σκηνών σε διπλανό οικόπεδο από το Κέντρο Υποδοχής. 

Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας σήμερα (Δευτέρα) για τους τρεις θανάτους, δήλωσε «συντετριμμένος», απέφυγε να τοποθετηθεί για τα αίτια («δεν θεωρώ δεδομένο το γιατί πέθαναν, μέχρι να πάρω τις εκθέσεις στα χέρια μου») και τόνισε πως «η έλλειψη υπερπληθυσμού, η καλύτερη εγκατάσταση των ανθρώπων, θα βοηθούσε αναμφισβήτητα την κατάσταση».
Παράλληλα, ανέλαβε τις ευθύνες που αναλογούν στο υπουργείο και την κυβέρνηση, όμως τόνισε πως για την κατάσταση έχουν και άλλοι ευθύνες, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και ο Σύλλογος Ξενοδόχων του νησιού, οι οποίοι ήταν αρνητικοί στις εκκλήσεις του υπουργείου για αποσυμφόρηση του Κέντρου στη Μόρια.
Ο υπουργός άφησε αιχμές και για την Ύπατη Αρμοστεία, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Μόριας («τα χρονοδιαγράμματα της Ύ.Α. προέβλεπαν τη στέγαση με οικίσκους στη Μόρια στα μέσα με τέλη Μαρτίου»), για ατέλειες σε σχέδια που υπέβαλε ο διεθνής οργανισμός («τα κοντέινερ μπαίνουν πάνω στα συρματοπλέγματα, όπου οι δρόμοι ήταν τυφλοί»), καθώς και για καθυστέρηση μεταφοράς 400 προσφύγων στην ενδοχώρα.
Διανομή λεξικών στον Ελαιώνα
Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Μουζάλα έγιναν από τον Ελαιώνα, όπου μοιράστηκαν στους πρόσφυγες λεξικά όρων καθημερινής χρήσης.
.efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: