Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Νέο σαρωτικό κύμα κατασχέσεων βρίσκεται προ των πυλών σε μια προσπάθεια των εισπρακτικών μηχανισμών να οδηγήσουν στο ταμείο του Δημοσίου με το ζόρι απλήρωτους φόρους τουλάχιστον 5 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σε περιβάλλον ανελέητης υπερφορολόγησης η απειλή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων και τραπεζικών καταθέσεων τρύπωσε από χθες για μία ακόμη φορά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εκατοντάδες χιλιάδων φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.

Δεκαπέντε ημέρες προθεσμία για την τακτοποίηση των φορολογικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, με τη διακριτική υπενθύμιση της δυνατότητας των προϊσταμένων των ΔΥΟ να προχωρήσουν στη λήξη διοικητικών, αναγκαστικών και διασφαλιστικών μέτρων για την είσπραξη των χρεωστούμενων. Ρυθμίστε την οφειλή ή αλλιώς έρχεται κατάσχεση.
Ραβασάκια ξεκίνησαν από χθες να αποστέλλονται μαζικά σε 761.000 φυσικά πρόσωπα που δεν πλήρωσαν εγκαίρως την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ η ΑΑΔΕ πατάει το γκάζι των κατασχέσεων στο τέρμα με στόχο να εισπραχθούν τουλάχιστον 5 δις. ευρώ από παλιά και φρέσκα χρέη έως το τέλος του έτους.
Με κατασχέσεις και απειλές κατασχέσεων μόνο το πρώτο εξάμηνο εισπράχθηκαν 2,3 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι φόροι όμως συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι, με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
Αν ο φορολογούμενος δεν ρυθμίσει έγκαιρα την οφειλή του οι κατασχέσεις καραδοκούν απειλώντας ευθέως το όποιο κομπόδεμα έχει παραμείνει εγκλωβισμένο λόγω capital controls στην τράπεζα για ώρα ανάγκης.

Το ραβασάκι είναι τυποποιημένο. Αρχικά οι οφειλέτες ενημερώνονται πως διαπιστώθηκε «μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα αρχεία της ΑΑΔΕ στις 19 Αυγούστου ότι εκκρεμούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές».

Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι καλούνται να μεριμνήσουν για την τακτοποίηση των οφειλών εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης και παραπέμπονται στην εφαρμογή του Taxisnet «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» όπου θα αναζητήσουν το ύψος του απλήρωτου χρέους στα «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης»...

Πηγή: Τα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια: