Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Οι παγίδες των συμψηφισμών με τις επιστροφές φόρου

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη εκμηδενίζει το ενδεχόμενο να δουν από την εφορία έστω και ένα ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό οι 957.130 «τυχεροί» φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν επιστροφή φόρου με βάση την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για εισοδήματα του 2016 με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Για φέτος λοιπόν σε περίπτωση επιστροφής φόρου θα αναζητούν αυτεπάγγελτα από το σύστημα TAXISnet αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας ακόμη κι αν τα προς πληρωμή ποσά είναι χαμηλότερα από 1.500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο προβλέπεται κανονικά η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το σύστημα ΤΑΧΙSnet δεν θα εκδίδει αποδεικτικό ενημερότητας, λόγω ύπαρξης οφειλής του δικαιούχου προς τη Φορολογική Διοίκηση, ληξιπρόθεσμης ή μη ληξιπρόθεσμης, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την εξόφληση της απαίτησης του ιδιώτη θα υποβάλει αίτημα αυτοδίκαιου συμψηφισμού της οφειλής του προς το Δημόσιο με την απαίτησή του από αυτό. Ουσιαστικά, οι συμψηφισμοί των χρηματικών απαιτήσεων από το Δημόσιο θα γίνονται ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των δικαιούχων είσπραξης των χρημάτων όπως είναι για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Η παγίδα

Η παγίδα στην οποία μπορεί να πέσουν οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου κατά τον συμψηφισμό της με τον ΕΝΦΙΑ, είναι το ποσό της επιστροφής να υπολείπεται του ποσού που οφείλει ο φορολογούμενος σε ΕΝΦΙΑ. Σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι αυτοί χάνουν το δικαίωμα της εξόφλησης του φόρου ακινήτων σε πέντε δόσεις και θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του υπολοίπου του ΕΝΦΙΑ την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί μετά τον συμψηφισμό.
news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: