Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Το Ποτάμι πλέει Κεντροαριστερά

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στην ελληνική Κεντροαριστερά ενόψει της εκλογής του επικεφαλής της ενιαίας παράταξης το προσεχές φθινόπωρο. Χθες για πρώτη φορά ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε στους συνεργάτες του ότι είναι θετικός να συμμετάσχει και να κατέλθει ως υποψήφιος, θέτοντας παράλληλα τρεις προϋποθέσεις προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί αδιαπραγμάτευτες.

Παράλληλα, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης παραχωρεί την ερχόμενη Πέμπτη συνέντευξη Τύπου (Μουσείο Μπενάκη, 12.00) για να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία.Σήμερα συνεδριάζει και η οργανωτική επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα διαδικαστικά θέματα και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να ανακοινωθούν το χρονοδιάγραμμα και οι όροι.

«Κόκκινες γραμμές»

Στην οδό Σεβαστουπόλεως, στα κεντρικά γραφεία του Ποταμιού, έγινε χθες η πρώτη μεγάλη σύσκεψη μετά το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή των περισσότερων βουλευτών και κορυφαίων στελεχών. Ακούστηκαν απόψεις υπέρ και κατά της διαδικασίας, ωστόσο όλοι διαβεβαίωσαν τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα στηρίξουν όποιον δρόμο κι αν αποφασίσει.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξακολουθεί να είναι αρκετά επιφυλακτικός με τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, σε αντίθεση με την πιο αρνητική στάση που είχε λίγο καιρό πριν, εμφανίζεται πιο θετικός στο να συμμετάσχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Σταύρος Θεοδωράκης βάζει στο τραπέζι τρεις όρους οι οποίοι αποτελούν, όπως λένε στο Ποτάμι, «κόκκινες γραμμές»: ηλεκτρονική ψηφοφορία, ψήφο και στους κατοίκους εξωτερικού και διευκρινίσεις για την επόμενη ημέρα, δηλαδή τι θα συμβεί με τα υπάρχοντα κόμματα και πώς θα οργανωθεί το ιδρυτικό συνέδριο. Οπως έλεγαν συνομιλητές του χθες το βράδυ, εάν εκπληρωθούν και οι τελευταίες προϋποθέσεις, τότε την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το κόμμα για να αποφασίσει και την Πέμπτη θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Χθες το βράδυ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον Νίκο Αλιβιζάτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι επιδιώκουν οι εκλογές να γίνουν έως το τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου και όχι μέσα με τέλος Νοεμβρίου, όπως φέρεται να εισηγείται η επιτροπή.
Σημείο αιχμής αποτελούν και οι προϋποθέσεις του κάθε υποψηφίου, καθώς στο τραπέζι έχει πέσει η συλλογή υπογραφών, π.χ. 1.000-2.000 και μάλιστα με γεωγραφική κατανομή ανά την Ελλάδα, με εξαίρεση -ίσως- για τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Θέλουμε πολύ να συμμετάσχει το Ποτάμι στη διαδικασία» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης (Ραδιόφωνο 24/7).
Μετά τον Γιάννη Ραγκούση, χθες και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος απέρριψε τα σενάρια συνεργασίας του νέου κεντροαριστερού φορέα με τη Δεξιά, λέγοντας ότι «όποιος έχει στόχο να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη, δεν έχει παρά να πάει κατευθείαν στον κ. Μητσοτάκη». Κάλεσε μάλιστα τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες του φθινοπώρου.

Σε ελαφρά διαφορετικό μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος και σημείωσε, προκαλώντας αίσθηση (Αθήνα 9,84) ότι «είναι πολύ θετικό να έχουμε 4-5 υποψηφίους, όμως με πάνω από πέντε υποψηφιότητες, το σχήμα θα γίνει παρδαλό».
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: