Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Η Γερμανία, μαζεύει χρυσό!

Γερμανία: Πήρε πίσω ράβδους χρυσού αξίας 31 δισ. δολαρίων από Ν.Υόρκη και Παρίσι Στον επαναπατρισμό ράβδων χρυσού ύψους 31 δισ. δολαρίων, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, από τις δομές φύλαξής τους σε Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Το πρόγραμμα επιστροφής των ράβδων ξεκίνησε το 2013 και διήρκεσε τρία χρόνια.
«Αυτό κλείνει ολόκληρο το σχέδιο αποθήκευσης χρυσού - περίπου τρία χρόνια μπροστά από το χρόνο που επιδιώκουμε», δήλωσε ο Carl-Ludwig Thiele, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Bundesbank.
Όπως επισήμανε στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, με την επιστροφή των ράβδων χρυσού, προσβλέπει στην επιστροφή και «της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης» στη γερμανική αγορά και κοινή γνώμη.
«Ωστόσο πρόκειται και για μία αναγνώριση πως έχουν αλλάξει οι καιροί: οι Γερμανοί δεν ανησυχούν πια για μία ενδεχόμενη αρπαγή των αποθεμάτων χρυσού από τη Ρωσία, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», σχολιάζει το CNN. 
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία αύξησε εκ νέου τα αποθέματα χρυσού. Καθώς η οικονομία της βελτιωνόταν, το Βερολίνο αγόραζε με αμερικανικά δολάρια ράβδους χρυσού και τις αποθήκευε σε θησαυροφυλάκια του εξωτερικού. 
Το 2013, η Γερμανία δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει να μεταφέρει τουλάχιστον το ήμισυ του χρυσού της χώρας στη Φρανκφούρτη έως το 2020. Η κίνηση ήταν σε απάντηση στις ανησυχίες του κοινού για το γεγονός ότι τόσο μεγάλο μέρος του πλούτου του έθνους διατηρείται στο εξωτερικό.
Πάνω από το 50% των χρυσών αποθεμάτων της Γερμανίας βρίσκονται τώρα στη Φρανκφούρτη. Το υπόλοιπο είναι αποθηκευμένο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου μπορεί να ανταλλαγεί γρήγορα για βρετανικές λίρες ή δολάρια ΗΠΑ σε οικονομική έκτακτη ανάγκη.
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: