Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ευτυχώς που βγήκαμε από τα μνημόνια!

Παράταση έξι μηνών στην ενισχυμένη εποπτεία
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι παρατείνεται κατά έξι μήνες το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η παράταση της ενισχυμένης εποπτείας έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβάλει οι δανειστές στη χώρα.
Την εξάμηνη παράταση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας ανακοίνωσε η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως η παράταση προβλέπεται από τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης (two-pack). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η παράταση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβάλει οι δανειστές.

«Αυτή η επέκταση αποτελεί μέρος της κανονικής και αναμενόμενης διαδικασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής στήριξη για την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, στη βάση των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του 2018».

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου οι δανειστές θα δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεση τους για τα αποτελέσματα της δεύτερης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Προ ημερών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε δηλώσει ότι  η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα για φέτος (ANFAs και SMPs), ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως για να γίνει η αποταμίευση αυτού του ποσού θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα με αυτά που απαιτούν οι δανειστές.
.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: