Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Απαιτεί άμεση λύση στα τεράστια προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στο Νομό Χανίων

Να δοθεί τώρα λύση στα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις στο Νομό Χανίων και να αποζημιωθούν και να αποκατασταθούν οι περιουσίες των πληγέντων απαιτεί με ανακοίνωσή του, σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης.    Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:


«Οι νέες τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες -για πολλοστή φορά στην περιοχή μας που έχουν κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές- είναι ένα έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Ένα έγκλημα που οδηγεί εν έτει 2019 με μια ισχυρή βροχή να κινδυνεύουν ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται. Ανυπολόγιστες καταστροφές, με το Νομό Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Οι ευθύνες όλων για τις κατολισθήσεις δρόμων, τις καταστροφές υποδομών, καθώς και το κλείσιμο βασικών επαρχιακών οδικών δικτύων, είναι τεράστιες. Για μια ακόμη φορά παρακολουθούμε την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο. Χωριά αποκλεισμένα, λαϊκές κατοικίες σε κίνδυνο από τις κατολισθήσεις, κατεστραμμένοι βασικοί επαρχιακοί οδικοί άξονες, κατεστραμμένο το αγροτικό δίκτυο, σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό για πάρα πολλές ώρες.
Δήμοι, Περιφέρεια και κυβέρνηση χωρίς σχέδιο προετοιμασίας αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιστήριξης κ.λπ., χωρίς επαρκές προσωπικό και μηχανήματα. Ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, δίνουν προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές είναι οι ανάγκες που θυσιάζονται στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων, για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τη στιγμή που ειδική μελέτη από το Γενάρη του 2017 προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα να προκύψουν πλημμύρες και καταστροφές στα Χανιά, δεν έγινε κανένα έργο στην κατεύθυνση να επιλυθεί το πρόβλημα. Ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από τους δεκάδες νεκρούς στη Μάνδρα στις περσινές πλημμύρες, τους 100 νεκρούς στο Μάτι από την πυρκαγιά, τους συναδέλφους μας στις εστίες του Ηρακλείου που γλίτωσαν από τη φωτιά. 
Η πολιτική που αφήνει στην άκρη της λαϊκές ανάγκες και δεν παίρνει μέτρα προστασίας παρά μόνο για έργα που αφορούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων ή του ΝΑΤΟ στο νησί, αφορά την κοινή γραμμή που υπηρετούν Περιφέρειες - κυβέρνηση - ΕΕ που δείχνουν ότι δεν δουλεύουν για τις ανάγκες μας, που συμφωνούν ότι η ανάπτυξή τους, η "μεταμνημονιακή εποχή" θα πνίγει κόσμο, θα ρίχνει γέφυρες, θα αφήνει γειτονιές, σχολεία σπίτια στο έλεος του καιρού και θα δίνει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των μονοπωλίων και του ΝΑΤΟ.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όσο αντιμετωπίζονται οι λαϊκές ανάγκες ως κόστος/όφελος σε σχέση με τα κέρδη τους, θα βρισκόμαστε θεατές αυτής της κατάστασης αφού θα προτιμούν μέτρα προστασίας των επενδύσεων και όχι μέτρα προστασίας των φτωχών περιοχών και συνοικιών που θα τους ξεπετάνε με μια μικρή ελάχιστη αποζημίωση.
Καλούμε τους φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους να αναλάβουν δράση μαζί με τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, να δώσουν μια ισχυρή, γνήσια λαϊκή, απάντηση αλληλεγγύης στους πληγέντες του Νομού Χανίων, κόντρα στην υποκρισία των υπευθύνων που μιλάνε πάλι για ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αυτά τον 21ο αιώνα, κόντρα στην εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης. Να παλέψουμε για το πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο εν έτει 2019 που είναι η έγκαιρη πρόληψη και θωράκιση από ακραία καιρικά φαινόμενα. Να αξιοποιηθεί η επιστήμη και η έρευνα μας, να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά μέτρα που να απορροφηθεί και το αντίστοιχο επιστημονικό δυναμικό με ευθύνη του κράτους για να λύσει τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.
Διεκδικούμε:
§  Άμεσα να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες.
§  Άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
§  Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, εφορία, τράπεζες.
§  Αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση και έλεγχος σε όλα τα κτίρια του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Χανίων και στις φοιτητικές εστίες».
 .902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: