Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σκανδαλώδεις διασυνδέσεις

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ EFSA ΖΗΤΑΕΙ Ο ΖΟΖΕ ΜΠΟΒΕ:
Καταγγέλλει σκανδαλώδεις διασυνδέσεις με πολυεθνικές μεταλλαγμένων
30.9.2010
Παραίτηση της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), Ντιάνα Μπανάτι, ζήτησε ο Γάλλος Πράσινος ευρωβουλευτής Ζοζέ Μποβέ, καταγγέλλοντας σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων.

Σε Συνέντευξη Τύπου ο Ζοζέ Μποβέ παρουσίασε με λεπτομέρειες τις εκτεταμένες διασυνδέσεις της κ. Μπανάτι με τις εταιρίες του κλάδου των τροφίμων, διασυνδέσεις που υπονομεύουν πλήρως την αναγκαία ανεξαρτησία της Αρχής. Μεταξύ άλλων, η EFSA είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των νέων ποικιλιών μεταλλαγμένων (ΓΤΟ) στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της ΕΕ, και οι αποφάσεις της έχουν επανειλημμένα δεχθεί έντονη κριτική καθώς δεν έχουν αποκλίνει ποτέ από τις θέσεις των εταιριών που προωθούν τα μεταλλαγμένα.

Οι αποκαλύψεις για την κ. Μπανάτι αυξάνουν περαιτέρω την ανησυχία για το ρόλο της Αρχής στην διαδικασία έγκρισης μεταλλαγμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από το Ζοζέ Μποβέ, η κ. Μπανάτι ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του International Life Science Institute, οργάνωση που εκπροσωπεί πλειάδα μεγάλων επιχειρήσεων όπως οι εταιρίες Monsanto, Syngenta, Dupont, Nestle και Kraft, και επί χρόνια προστατεύει και προωθεί τα συμφέροντα των εταιριών του κλάδου των τροφίμων.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πράσινος ευρωβουλευτής Ζοζέ Μποβέ, που είναι και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε:

«Δεδομένου του εξαιρετικά ευαίσθητου χαρακτήρα του έργου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων, ιδίως στην διαδικασία έγκρισης μεταλλαγμένων στην ΕΕ, είναι πασιφανής η ανάγκη για ανεξαρτησία του προσωπικού της. Είναι απαράδεκτο η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της EFSA να έχει άμεσες σχέσεις με τη βιομηχανία τροφίμων. Υπάρχει, σαφέστατα, σύγκρουση συμφερόντων. Η παραμονή της κ. Μπανάτι στην προεδρία της EFSA δεν είναι πλέον δυνατή και η παραίτησή της πρέπει να υποβληθεί άμεσα.

Η Επιτροπή δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε εγκρίνει τον διορισμό της, δεδομένων των στενών δεσμών της με τη βιομηχανία τροφίμων, δεσμοί που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη ανεξαρτησίας της EFSA που έχει ως ρόλο να ελέγχει αυτές ακριβώς τις βιομηχανίες. Ωστόσο, είναι εξίσου ανησυχητικό ότι η Κομισιόν δεν ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες μου για την ανεξαρτησία της κ. Μπανάτι, ανησυχίες που εξέθεσα στον αρμόδιο επίτροπο κ. Ντάλι, τον περασμένο Ιούλιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, από την αντικατάσταση της κ. Μπανάτι στην προεδρία της EFSA. Ωστόσο, αυτό το σκάνδαλο εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με την EFSA και το έργο της.

Οι Πράσινοι πιστεύουν ότι όλες οι εγκρίσεις ΓΤΟ που αποφασίστηκαν κατά την προεδρία της κ. Μπανάτι, πρέπει να ακυρωθούν. Είναι όμως σαφές ότι η επιβολή μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα αποτελεί τη μόνη λύση για τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των πολιτών της ΕΕ αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: