Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Απαξίωσαν την ανακύκλωση γιατί ποτέ δεν την πίστεψαν!!!

Δήμαρχοι & Κοινοτάρχες της ευρύτερης περιοχής στέλνουν την ανακυκλώσιμη ύλη στη χωματερή γιατί κάποιοι συνάδελφοί τους αρνούνται να πληρώσουν τους εργαζόμενους!

Οι παρενέργειες επιλογών που υιοθετήθηκαν από κάποιους δημάρχους της περιοχής μας, χάριν της έξωθεν καλής εικόνας τους και όχι χάριν της φιλοπεριβαλλοντικής κουλτούρας ή ευαισθησίας τους προς το κοινωνικό σύνολο, αργά-γρήγορα θα κατέληγαν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Στην πλήρη απαξίωση της ανακύκλωσης. Μόνο που γι αυτό δεν ευθύνονται όλοι….

Θύτες, Δήμαρχοι και κοινοτάρχες, οι οποίοι με τις επιλογές τους ή τις αδυναμίες τους, οδήγησαν τη σοβαρή αυτή υπόθεση σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι γνωστοί μπλε κάδοι της ανακύκλωσης να παραλαμβάνονται από τα απορριμματοφόρα των Δήμων και να καταλήγουν στη γνωστή χωματερή των Λιοσίων!

Κι ας μαζεύουν με επιμέλεια και σχολαστικότητα τα ανακυκλώσιμα είδη εκατοντάδες πολίτες για να τα αποθέσουν στους μπλε κάδους, με την ελπίδα ότι έτσι, συμβάλλουν στον βαθμό που τους αντιστοιχεί, στην ενίσχυση διατήρησης ενός φιλικού προς τον άνθρωπο περιβάλλοντος.

Τα αίτια του προβλήματος σε πρακτικό επίπεδο, οφείλονται στην μη εκπλήρωση εκ μέρους κάποιων Δήμων και Κοινοτήτων, των οικονομικών υποχρεώσεών τους προς το προσωπικό της εταιρείας που διαχειρίζεται την παραλαβή και μεταφορά της ανακυκλώσιμης ύλης.

Πως έχει η όλη ιστορία

Για να γίνει κατανοητό στον αναγνώστη πως έχει η όλη ιστορία και γιατί βρίσκεται στο σημείο του σημερινού τέλματος, πρέπει να αναφερθούν τα ουσιαστικά σημεία που αφορούν το οργανωτικό πλέγμα της επιχείρησης ανακύκλωσης στις πόλεις μας.

Η Μαραθώνιος Αναπτυξιακή Α.Ε. λειτουργεί από το 2001. Υλοποιεί διαδημοτικά έργα σε πολλούς τομείς, απαρτίζεται από ιδιαίτερα αξιόλογο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό με τεχνογνωσία για την διαχείριση σημαντικών έργων και διαθέτει εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι εννέα Δήμοι (Παλλήνης, Γέρακα, Ραφήνας, Σπάτων, Γλυκών Νερών, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης) και δύο Κοινότητες (Ανθούσας και Πικερμίου) και πρόεδρος του Δ.Σ., τα περίπου τρία τελευταία χρόνια, είναι ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Σπ. Κωνσταντάς.

Μεταξύ των έργων που διαχειρίζεται η Μαραθώνιος Αναπτυξιακή για λογαριασμό των Δήμων και Κοινοτήτων που συγκροτούν την μετοχική σύνθεση της, είναι και η Ανακύκλωση. Το έργο ξεκίνησε με ….κωδωνοκρουσίες, φανταχτερά έντυπα υλικά και μεγαλεπήβολες εξαγγελίες περί «προστασίας του περιβάλλοντος» και άλλα τέτοια … ανέξοδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι μέτοχοι, δηλαδή οι 7 Δήμοι και οι 2 Κοινότητες, θα κατέβαλαν τα χρήματα που τους αντιστοιχούσαν, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και από την συμβατική υποχρέωσή τους.

Περίπου 2,50 χρόνια «κρατάει» η ασυνέπειά τους

Δυστυχώς και ενώ ο μικρός στόλος των αυτοκινήτων συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων υλικών ξεκίνησε να υλοποιεί με σχετικά καλά αποτελέσματα το πρόγραμμα, κάποιοι από τους Δήμους και τις Κοινότητες συμπεριφέρθηκαν με πνεύμα και νοοτροπία ….μπαταξή! Αρνούνται τα τελευταία 2,50 χρόνια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της εταιρείας και κατ΄επέκταση προς τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα, οι τελευταίοι τρεις και τόσο να αναγκάζονται να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, κάθε φορά και με έναν νέο τρόπο. Άλλοτε παρακαλώντας κι άλλοτε κατερχόμενοι σε απεργιακές κινητοποιήσεις – με στάσεις εργασίας ή με πολυήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους. Τους τελευταίους μήνες, ο …. κόμπος έφτασε στο χτένι και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής, προκειμένου να εξασφαλίσει στα μέλη του τον ελλείποντα ….περιούσιο άρτο, αφού επί μήνες παραμένουν απλήρωτοι, κήρυξε αποχή διαρκείας.

Η εξέλιξη αυτή, ανάγκασε τον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας να αποφασίσει τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικής προς την ανακύκλωση κι έτσι φτάσαμε στο …απελπιστικό αποτέλεσμα, τα απορριμματοφόρα των Δήμων να συλλέγουν την ανακυκλώσιμη ύλη και να την προωθούν στην χωματερή!

Ποιοί οι …. μπαταξήδες Δήμοι

Οι … μπαταξήδες αυτοδιοικητικοί οργανισμοί, σύμφωνα με την σχετική καταγγελία των εργαζομένων είναι «οι Δήμοι, Σπάτων (με τη μεγαλύτερη οφειλή) Μαραθώνα, Γλυκών Νερών και Αρτέμιδας» με συνολικό ποσό οφειλής περίπου 90.000 ευρώ!

Οι εργαζόμενοι, προ ολίγων ημερών αναγκάστηκαν να εκφράσουν κόσμια διαμαρτυρία προς τους οφειλέτες Δημάρχους, έξω από τα αντίστοιχα δημοτικά καταστήματα «εξασφαλίζοντας την υπόσχεση», ότι ένα πολύ μικρό μέρος των οφειλομένων θα κατατεθεί στην Μαραθώνιο Αναπτυξιακή την τρέχουσα εβδομάδα… Να σημειωθεί, ότι οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση, επί τρία συνεχόμενα έτη δεν έτυχαν καμίας αύξησης στους μισθούς τους, με το σκεπτικό ότι «η εταιρεία επειδή δεν έχει λογιστή, … αδυνατεί να υπολογίσει τις προβλεπόμενες από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας αυξήσεις….»(!)

Ουσιαστικό συμπέρασμα: οι Δήμοι που οφείλουν συμπαρασύρουν και εκείνους που είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα, η συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών να μην γίνεται στις πόλεις μας από τις 13 Σεπτεμβρίου. Μόλις αργά το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας, οι εργαζόμενοι πείστηκαν ότι κάποια εντάλματα πληρωμής τους που είχαν «βαλτώσει» στον Πάρεδρο, θα αποδεσμευθούν και εντός των ημερών θα εισπράξουν μέρος των οφειλομένων. Στο μεταξύ ποσόν 18.000 ευρώ κατέβαλε έναντι οφειλομένων και ο κοινοτάρχης Πικερμίου, ενώ ποσόν περίπου 10.000 ευρώ οφείλει και η κοινότητα Ανθούσας.

Ο Σύλλογος εργαζομένων ανταποκρινόμενος με θετικό πνεύμα προς την «κινητικότητα» που σημειώνεται στο ζήτημα αποπληρωμής τους, αποφάσισε όπως από την Τρίτη, τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο της εταιρείας αρχίσει την ανακύκλωση στην πόλη του Γέρακα.

Πηγή : Νεολόγος, αρ. φύλλου 159, 18 - 25 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: