Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

22 Σεπτέμβρη - Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Ενεργοί Πολίτες Παλλήνης

Κοινωνία Δημοτών για παρέμβαση στην Αυτοδιοίκηση
Δημοκρατία – Αλληλεγγύη - Οικολογία".

ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ,
χρειάζονται πράξεις! Όχι δημόσιες σχέσεις

Παλλήνη 22.9.2010

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου» (στην οποία δεν γνωρίζουμε αν συμμετέχει και ο δήμος μας) . Είναι γεγονός ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, το πράσινο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερο τους πολίτες. Οι πόλεις, μας με τους μεγάλους άξονες (Μαραθώνος, Λαυρίου, Σπάτων και κυρίως την Αττική οδό) παρουσιάζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το να κάνει όμως κανείς μόνο διαπιστώσεις, δεν οδηγεί πουθενά. Τα αυτοκίνητα υπάρχουν και, δυστυχώς, αυξάνονται προοδευτικά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση με την ορθολογικότερη χρήση τους στην κυκλοφορία γενικότερα.

Για τους Ενεργούς Πολίτες Παλλήνης προτεραιότητα έχει:

1) η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμη και ο επανακαθορισμός της σχέσης μας με το αυτοκίνητο, και τα προβλήματα που δημιουργεί κυρίως σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στην πόλη.

2) Η προσοχή στα δικαιώματα των πεζών.

3) Η αλλαγή νοοτροπίας γενικότερα και η χρήση του σιδηροδρόμου σε τακτική σύνδεση με τα ΜΜΜ (αστικά λεωφορεία)

Στη περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ελάχιστα για το κυκλοφοριακό και χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Η πόλη κατά την γνώμη μας, πέρα από τις μονοδρομήσεις, έχει ανάγκη από μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο. Έχει ανάγκη από δίκτυο πεζοδρόμων, από περιφερειακούς δρόμους και περιφερειακά παρκινγκ

Σοβαρή επίσης ανάγκη υπάρχει για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, έστω και των μικρών.

Πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια,(σκαλάκια έξω, ζαρντινιέρες, παράνομες καταλήψεις από τα καταστήματα και τις παράνομες προχειροκατασκευές καθώς και τις καρέκλες τους.

Αλλαγή κουλτούρας: σεβασμός στον πεζό, στον κάθε πολίτη, στη μητέρα, στους μαθητές, στους υπερήλικες.

Αυστηρά αλλά ρεαλιστικά όρια ταχυτήτων

Διαγραμμίσεις των δρόμων γενικά και ιδιαίτερα για τους πεζούς, και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης.

Πρέπει να υποστηριχθεί ο ρόλος του ποδηλάτου με την λειτουργία ποδηλατοδρόμων.

Να αναδειχθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος των λειτουργικών αναγκών των «ενεργών τετραγώνων», σε συνεργασία με επιτροπές κατοίκων του κάθε τετραγώνου. Εννοούνται ανάγκες, πρώτα σε χώρους στάθμευσης, μέτρα κυκλοφορίας, πάρκα και ελεύθερους χώρους.

Για να μη φλυαρούμε κάνοντας δημόσιες σχέσεις, τα αποτελέσματα όλων αυτών των δράσεων θα πρέπει να αποτιμώνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα (με την συμμετοχή των πολιτών) για να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου ν αναβαθμίζεται διαρκώς η ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Πηγή : Ενεργοί Πολίτες Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: