Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

2011: Καπάκι, φόροι 2,36 δισ. και περικοπές 800 εκατ. ευρώ

«ΤΑ 5 ΔΙΣ. ΠΟΥ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ», ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Περισσότερους φόρους 2,36 δισ. ευρώ θα πληρώσουμε το 2011, ενώ το «μαχαίρι» στις δαπάνες θα φθάσει στα 800 εκατ. ευρώ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που τυπώνεται αύριο και κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εξοικονόμηση κονδυλίου 3,16 δισ. ευρώ.

Ποσόν που απέχει κατά το ήμισυ από το στόχο των 6,65 δισ. ευρώ του Μνημονίου, βάσει του οποίου το 2011 αναζητούνται έσοδα 5 δισ. ευρώ και περικόπτονται δαπάνες 1,65 δισ. ευρώ - πλέον των 2,5 δισ. ευρώ της επίπτωσης των μέτρων ύψους 5,8 δισ. ευρώ που ελήφθησαν φέτος.

Στον νέο προϋπολογισμό κυριαρχεί η «συγκράτηση», λόγω κυρίως των αποκλίσεων που φαίνεται να έχουν τα μεγέθη της τρέχουσας χρονιάς. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως «Τα έσοδα των 5 δισ. ευρώ δεν βγαίνουν με τίποτα».

Κι επειδή κανείς εκ του οικονομικού επιτελείου δεν θέλει να βρεθεί ξανά στη δυσάρεστη θέση της απόκλισης και, ως εκ τούτου, της επιβολής έκτακτων μέτρων (ρυθμίσεις για περαίωση και ληξιπρόθεσμα) εμφανίζονται συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη του 2011.

Κυρίαρχα στοιχεία του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς είναι η μεγάλη αύξηση των φόρων, η συνέχεια του περιορισμού των δαπανών, η έλλειψη επενδύσεων και ενδεχομένως η συγκράτηση της ύφεσης.

Ολοκληρώνοντας ο Γ. Παπακωνσταντίνου τις επαφές του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Ecofin (στη φωτογραφία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Φίλιπ Μέισταντ), αναμενόταν στην Αθήνα χθες το βράδυ, για να ασχοληθεί το Σαββατοκύριακο με τις τελευταίες «πινελιές» στον προϋπολογισμό

Τα μεγέθη του προσχεδίου δείχνουν και τις πρώτες διαθέσεις του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογική πολιτική της επόμενης χρονιάς.

Αρχίζει πλέον να ξεκαθαρίζει ότι η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για την ώρα πάει στην επόμενη χειμερινή σεζόν, καθώς το σχετικό κονδύλι εσόδων εμφανίζει ελαφρά αύξηση, ενώ έχει προβλεφθεί και κονδύλι 300 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στις ασθενείς οικονομικά ομάδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (που δεν είναι απίθανο να αλλάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή), ο προϋπολογισμός προβλέπει:

Στο μισό του Μνημονίου
1. Περισσότερους φόρους κατά 2,36 δισ. ευρώ ή αυξημένους κατά 4,5%, καθώς τον επόμενο χρόνο θα ανέλθουν στα 54,86 δισ. ευρώ από την εκτίμηση για 52,5 δισ. ευρώ φέτος.

Το ποσόν είναι σχεδόν 50% χαμηλότερο των 5 δισ. ευρώ του Μνημονίου, βάσει του οποίου το 2011 θα έχουμε φορολόγηση των αυθαιρέτων, φόρο πολυτελείας, δικαιώματα και άδειας τυχερών παιχνιδιών, ειδική εισφορά κερδοφόρων επιχειρήσεων, τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων, μετάταξη και αύξηση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, «πράσινα τέλη», αύξηση αντικειμενικών αξιών, φορολογία αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα), λογιστικό προσδιορισμό εισοδήματος και τεκμήρια φορολόγησης.

Σε αυτά έχουν ήδη προστεθεί οι ρυθμίσεις της περαίωσης και των ληξιπρόθεσμων, ενώ έρχεται και η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

2. Συνεχίζεται το κόψιμο των δαπανών, οι οποίες το 2011 θα είναι λιγότερες κατά 1,52% ή 800 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 51,9 δισ. ευρώ, από τα 52,7 εκατ. της πρόβλεψης για φέτος.
Το βάρος για τις περικοπές πέφτει στις λειτουργικές δαπάνες, στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (Ταμεία, νοσοκομεία και ΟΤΑ), καθώς και στο Ενιαίο Μισθολόγιο, σε συνδυασμό με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

2,5 δισ. παραπάνω σε τόκους
3. Σημαντικά αυξημένες είναι οι ανάγκες για πληρωμές τόκων, ήτοι 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω από φέτος ή 18,94%, και θα διαμορφωθούν στα 15,7 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ, που εκτιμούν ότι κλείνουν φέτος.

4. Η οικονομική κρίση «τρώει» τα επενδυτικά σχέδια. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται κατά 500 εκατ. ευρώ, καθώς οι δαπάνες πέφτουν στα 8,7 δισ. ευρώ το 2011 από 9,2 δισ. ευρώ φέτος, ενώ τα έσοδα αυξάνονται 25%, κατά 700 εκατ. ήτοι από 2,8 δισ. στα 3,5 δισ. ευρώ.

5. Το έλλειμμα, μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ στα 236,9 δισ. ευρώ φέτος και στα 233 δισ. ευρώ του χρόνου, περιορίζεται αισθητά στο 7,9% κατά το τρέχον έτος έναντι στόχου 8,1%, και στο 7,2% το 2011 έναντι στόχου 7,6%. Το στοιχείο αυτό είναι, άλλωστε, που περιορίζει και τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από πλευράς τρόικας, η οποία μας επισκέπτεται στα μέσα του μήνα. *

Πηγή : http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: