Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Πορεία στην Ελλάδα

Μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων έκαναν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και παρέδωσαν ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο παρέθεσαν προτάσεις «που θα βγάλουν τη χώρα μας από το όνειδος της άθλιας συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα και θα την οδηγήσουν στην κατηγορία των πολιτισμένων χωρών της Ευρώπης σε σχέση με το θέμα αυτό».

«Τριτοκοσμική», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τα ζώα, η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, Νατάσα Μπομπολάκη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Έκανε λόγο για βασανισμούς και απάνθρωπη συμπεριφορά επισημαίνοντας:

«Χιλιάδες γουνοφόρα ζώα θανατώνονται με ασύλληπτα βάρβαρο και κτηνώδη τρόπο, ''παραγωγικά'' ζώα μαρτυρούν ακίνητα μέχρι τη στιγμή της σφαγής τους, κακοποιημένα ζώα σε τσίρκο και πάρκα για τη δική μας ψυχαγωγία, βασανισμένα πειραματόζωα... Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2010 και αποτελούν μορφή σύγχρονης τραγωδίας για τη χώρα μας».

Στο μήνυμα που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα «είναι αφιερωμένη στα ζώα και έρχεται και φέτος να μας υπενθυμίσει ότι ο Θεός μας έχει τάξει φύλακες και προστάτες τους», ενώ συμπληρώνει ότι «για τους Χριστιανούς είναι απαράδεκτη κάθε βίαιη και βάρβαρη κατά των ζώων ενέργεια και συμπεριφορά, μάλιστα όταν από μέρους τους δεν συντρέχει άμεσος και σοβαρός για εμάς κίνδυνος». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταλήγει στο μήνυμά του ότι «πρέπει να καλλιεργούμε στα παιδιά μας φιλόστοργο, εύσπλαχνο και ελεήμονα προς τα ζώα γνώμη».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με μήνυμα που απέστειλε, τόνισε ότι «η προστασία των ζώων είναι δείγμα ανθρωπιάς δικής μας και πολιτισμού της κοινωνίας που ζούμε», ενώ διαβεβαίωσε τα Φιλοζωικά Σωματεία για τη συνέχιση και την ενίσχυση της συνεργασίας του υπουργείου μαζί τους, «ιδιαίτερα όσον αφορά στην άμεση παρέμβαση των αστυνομικών αρχών σε περιπτώσεις καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων καθώς και στη διερεύνηση των περιστατικών αυτών». Ο κ. Παπουτσής έκανε επίσης γνωστό ότι σχετική διαταγή έχει δοθεί στα Αστυνομικά Τμήματα από τον Αύγουστο.

Στο μήνυμά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, επεσήμανε ότι γνωρίζει το έργο της επιτροπής ζωοφιλικών σωματείων, όπως επίσης και τις προτάσεις της και διαβεβαίωσε ότι θα προσφερθεί «περισσότερη στήριξη από την Πολιτεία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, που παρέστη στη συνέντευξη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε τη δική σας υπόδειξη και τη δική μας βούληση», ενώ επεσήμανε ότι με δική του πρωτοβουλία, το ψήφισμα θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τα κόμματα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει να κάνει με κομματικές παρατάξεις και ιδεολογίες.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, επεσήμανε ότι τα ζητήματα για τα δικαιώματα των ζώων προκειμένου να έχουν ουσιαστική αντιμετώπιση πρέπει να μεταφερθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε άλλο υπουργείο. Επίσης, υπογράμμισε ότι τα δικαιώματα των ζώων πρέπει να υπαχθούν στο άρθρο 5 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην προσωπικότητα του ατόμου, καθώς, όπως είπε, «ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων έχει να κάνει με την προσωπικότητα του ατόμου» και κατέληξε προτείνοντας αυστηρότερο νομικό πλαίσιο: «Υπό προϋποθέσεις, η κακοποίηση των ζώων πρέπει να γίνει κακούργημα».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με την εμπειρία του ως συνηγόρου του πολίτη, για τα δικαιώματα των ζώων, τόνισε ότι «ένας από τους τρόπους που έχουμε για να πιέσουμε την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση είναι να την κάνουμε να πληρώσει» και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν δήμος αναγκάστηκε να αποζημιώσει πολίτη που δαγκώθηκε από αδέσποτο σκύλο.

Εκπροσωπώντας το Δήμο Αθηναίων, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δημόπουλος έκανε γνωστό ότι ο δήμος έχει «περιθάλψει και στειρώσει, μέχρι σήμερα, περισσότερα από 3.000 ζώα, ενώ έχει υιοθετήσει άλλα 800» και επεσήμανε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και στο μέλλον.

Στη συνέντευξη απηύθυναν, επίσης, μηνύματα, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Μυταράς, και ο τερματοφύλακας της Εθνικής ποδοσφαίρου Αλέξης Τζόρβας.

Στο ψήφισμα που παρέδωσαν τα φιλοζωικά σωματεία στο πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, μεταξύ άλλων προτείνουν:

Θέσπιση κανονικού μαθήματος στην Α'/βάθμια και Β'/βάθμια Εκπαίδευση, θέσπιση του Οργάνου εκ μέρους της Πολιτείας για την εφαρμογή των νόμων που αφορούν τα ζώα και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, βελτίωση και προσαρμογή των νόμων αυτών στις σημερινές συνθήκες.

Επίσης, οι φιλοζωικές οργανώσεις και σύλλογοι έχουν καταθέσει σειρά επιστημονικών προτάσεων και θέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη μέτρων για τη μη εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς, το δραστικό περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, την πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων και τη μη πώληση ζώων σε καταστήματα και λαϊκές αγορές, την αξιοποίηση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών για τον περιορισμό του κόστους διάφορων κτηνιατρικών πράξεων, την αξιοποίηση των εθελοντών Ευρωπαίων κτηνιάτρων.

Στο μεταξύ εκτιμήσεις θέλουν να έχουν μειωθεί τα αδέσποτα ζώα στο λεκανοπέδιο της Αττικής που είναι φορείς του Καλαζάρ σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Βάσει των αποτελεσμάτων έρευνας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης 16% των αδέσποτων ζώων στο Λεκανοπέδιο ή το 1 στα 7 αδέσποτα είναι φορέας του Καλαζάρ.

Το αντίστοιχο ποσοστό από την ίδια έρευνα που διεξήγαγε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθηνών - Πειραιώς (ΠΕΣΥΔΑΠ) το έτος 2006 ήταν 25% ή το 1 στα 4.

Ο ΠΕΣΥΔΑΠ που έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία, αναφέρει ταυτόχρονα πως υπάρχει κίνδυνος να μπει λουκέτο στο διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης αδέσποτών ζώων, που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια, λόγο οικονομικών προβλημάτων.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτώβρη, ανήμερα της γιορτής του καθολικού Αγίου Φραγκίσκου, προστάτη των ζώων.

Φέτος περίπου 100 εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 73 χώρες σε όλο το κόσμο, για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Στη χώρα μας εκατοντάδες φιλόζωοι έκαναν πορεία μαζί με τα κατοικίδιά τους, διαμαρτυρόμενοι για αρκετά θέματα που αφορούν τη προστασία των ζώων, όπως να γίνει αυστηρότερος ο νόμος για την προστασία των ζώων, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους κακοποιούν ή δηλητηριάζουν ζώα, να επιτραπεί η μεταφορά των κατοικίδιων ζώων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κτλ.

Οι φιλόζωοι παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή.

Διαβάστε ΕΔΩ τί πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε ότι κάποιο ζώο κακοποιείται από τους ιδιοκτήτες του.

Και διαβάστε ΕΔΩ τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: