Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Παρά τις περί του αντιθέτου κραυγές Σαμαρά, Πιθανά νέα μέτρα το 2014

Σε νέα δημοσιονομικά μέτρα ενδέχεται να προχωρήσει η Ελλάδα εντός του 2014, ανεξαρτήτως του κενού για τη διετία 2015- 2016. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, εάν κατά τον έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι και υπάρχει δημοσιονομικό κενό, η χώρα δεσμεύεται για νέα μέτρα το επόμενο έτος, ανεξαρτήτως της διετίας 2015- 2016.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους φόρους στα ακίνητα και τις ρυθμίσεις που έχουν επέλθει στη φορολογία των φυσικών προσώπων και των αυτοαπασχολούμενων, το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει περί τα 4,7 δισ. ευρώ το 2014 με το μνημόνιο να προαναγγέλλει την υποχρεωτική πληρωμή των φόρων από τα φυσικά πρόσωπα μέσω τον τραπεζών από τον Ιούνιο αλλά και της καταβολής του ΦΠΑ με πάγια εντολή από τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους από το φθινόπωρο. 

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με την ψήφιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ σε ό,τι αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επιβεβαιώνεται η ελληνική πλευρά ότι το θέμα θα εξεταστεί τον προσεχή Ιούνιο εφόσον βέβαια υπάρχουν τα δημοσιονομικά δεδομένα, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων δεν υπήρχαν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Αναγνωρίζεται, ωστόσο, η αναποτελεσματικότητα κάποιων φόρων και ειδικά η εισπρακτική αποτυχία στα έσοδα από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στα πενιχρά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που αναμένεται να αντιμετωπιστεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν εκτελείται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, ενώ παραμένει ο στόχος για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ εφέτος, συμπεριλαμβανομένων των 100 εκατ. ευρώ του 2012. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται επίσης, ότι έως τον Νοέμβριο εφέτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ακίνητα του Δημοσίου- τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων- που θα πωληθούν απευθείας ή θα τιτλοποιηθεί η αξία τους και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.
Στο ζήτημα της φορολογικής διοίκησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο μηχανισμός. Αναφέρει ότι το θέμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί στον επόμενο έλεγχο τον Ιούνιο, ενώ αποδέχεται ότι οι έμμεσοι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Θεωρεί, παράλληλα, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Πάντως, το Μνημόνιο προβλέπει την είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014, ενώ με τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει στη φορολογία εισοδήματος, θα εισπραχθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ το 2014.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: