Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Αντε! και φτου πάλι απο την αρχή.

Κίνδυνος λουκέτου για Σκαραμαγκά Tην εκκαθάριση και το κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε περίπτωση που η εταιρεία δεν επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο τα ποσά που της έχουν καταλογιστεί ή δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προανήγγειλε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. «Αν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν τις ενισχύσεις ή να εφαρμόσουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν το 2010 τότε θα πρέπει να προβλεφθεί η εκκαθάριση της εταιρείας. Η παύση των δραστηριοτήτων της και η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων θα επέτρεπε σε άλλους δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές να αποκτήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και χωρίς τα βάρη του παρελθόντος να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση τους» δήλωσε ο κ. Αλμούνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απόφασή της το 2008 κάλεσε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο ποσό της τάξης των 310 εκατ. ευρώ, από παράνομες κρατικές ενισχύσεις, που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια κατά τη δεκαετία του '90 και πριν η εταιρεία περάσει στους σημερινούς ιδιοκτήτες της. Υστερα από παρεμβάσεις του ελληνικού δημοσίου, η Κομισιόν το 2010 δέχθηκε να γίνει περιορισμένη ανάκτηση του ποσού, με αντάλλαγμα σειρά δεσμεύσεων όπως την απαγόρευση των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων για δεκαπέντε χρόνια, την πώληση των μη στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων του ναυπηγείου και την επιστροφή στο Δημόσιο των εκτάσεων γης που είχαν παραχωρηθεί στην εταιρεία. Μέχρι σήμερα, οι δεσμεύσεις αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί.
Στις 28 Ιουνίου 2012 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ύστερα από προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας, απεφάνθη ότι το ελληνικό δημόσιο παρέβη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προηγούμενες συμφωνίες και αποφάσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. αν η Επιτροπή κρίνει ότι ένα κράτος-μέλος δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου, τότε δικαιούται να λάβει πρόσθετα μέτρα κατά του κράτους-μέλους.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: