Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ο πρώτος «οίκος αξιολόγησης για τα δικαιώματα των εργαζομένων» άρχισε να λειτουργεί

Ονομάζεται "Bastard and Poor'$" κι άρχισε να λειτουργεί χθες, μέσω Διαδικτύου: είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ιταλία.
Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, «πρόκειται για πρωτοβουλία μιας ομάδας εργαζομένων που θέλει να υπογραμμίσει ότι «είναι σημαντικότερη η προστασία των συνθηκών εργασίας από ό,τι οι διάφορες κρίσεις των ιδιωτικών οίκων αξιολόγησης».
Ο ιστότοπος http://www.bastardandpoors.com ζητεί από τους εργαζόμενους, τους μετανάστες, τους ανέργους, να παραθέσουν —ανώνυμα, φυσικά— τις προσωπικές τους μαρτυρίες και να αξιολογήσουν, εάν θέλουν, την συμπεριφορά του εργοδότη τους.
Η βαθμολόγηση ξεκινά από το Α και φτάνει ως το F, υιοθετώντας μια κλίμακα παρόμοια με αυτή των οίκων αξιολόγησης που τόσο επηρέασαν την διεθνή οικονομική πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, οι χρήστες του ιστότοπου καλούνται να παραθέσουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες σχετικά με τα ωράρια εργασίας, τις συνθήκες απασχόλησης, την τήρηση των προβλεπόμενων αδειών, κ.ά. θέματα.
Οι δημιουργοί του Bastard and Poor'$ ευελπιστούν πως οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια τυχόν «αρνητική αξιολόγηση» και ενδεχομένως θα σεβασθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων τους.
Ανάμεσα στις πρώτες μαρτυρίες ξεχωρίζει κυρίως το γεγονός ότι σε πολλές επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να κάνουν τα προβλεπόμενα διαλείμματα τους διότι πως «βλάπτουν την παραγωγικότητα» σε σημαντικό βαθμό.
«Το όριο ανάμεσα στην απασχόληση και την εκμετάλλευση, στην φάση που περνάμε, είναι όλο και πιο δυσδιάκριτο. Το Διαδίκτυο παρέχει, τουλάχιστον μια έμμεση προστασία», σχολίασε η ιταλική τηλεόραση.
www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: