Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Η Ρωσία κυρίαρχος παίκτης των διεθνών εξελίξεων

Η Μόσχα επιθυμεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της νέας εποχής στο διεθνές σύστημα
«Η Ρωσία διεξάγει τη δική της πολιτική». Με αυτή τη λακωνική περιγραφή θα μπορούσε να περιγραφεί το δόγμα του 2013 για τις διεθνείς σχέσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο από το να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία για στο διεθνές σύστημα.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στο Κρεμλίνο, η Δύση χάνει το παιχνίδι της παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας, με το κέντρο βάρος να μετατοπίζεται πλέον στην Ανατολή και ειδικότερα στις χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα για τις διεθνείς σχέσεις του 2013, η αστάθεια στο παγκόσμιο σύστημα είναι αναπόφευκτη, καθώς αυξάνονται οι νέοι ισχυροί παίκτες, την ώρα που οι παραδοσιακοί προσπαθούν να διατηρήσουν τοις δυνάμεις τους.
Αν μπορούσε να συγκρίνει κανείς το σημερινό δόγμα με εκείνο του 2008, είναι προφανές πως η Ρωσία μιλάει πλέον περισσότερο ξεκάθαρα για τις διεθνείς αλλαγές και για διαμόρφωση ενός πολυκεντρικού διεθνούς συστήματος.
Το αντίβαρο συνεπώς της Αμερικανικής παραδοσιακής ισχύος και της γερμανικής επέλασης, δε μπορεί λοιπόν να είναι άλλο από την ίδια τη Ρωσία αλλά και την αναδυόμενη Κίνα, που σε συνεννόηση με περιφερειακούς παίκτες μπορούν να σπάσουν το μονοπώλιο ισχύος «των δυτικών».
www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: