Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Προς Τρoικα Εσωτερικου: Κλείστε Σχολεία, Ανοίξτε Φυλακές.

Χώροι κράτησης, τρία πρώην στρατόπεδα

Τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Γιάννενα, Μαλακάσα και Ασπρόπυργο, αποτελούν για το υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανούς χώρους κράτησης για κατάδικους με μικρής ποινικής αξίας εγκλήματα, κυρίως οικονομικά, καθώς οι ραγδαίες αλλαγές που προωθούνται αμέσως μετά το Πάσχα μεταβάλλουν άρδην το τοπίο της επιβολής των ποινών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση αδειών, ανεκμετάλλευτων στρατοπέδων για τις ανάγκες κράτησης, προκρίνοντας εκείνα που δεν απαιτούν μεγάλες δαπάνες για να λειτουργήσουν. 
Τις ανάγκες για τους νέους χώρους κράτησης επιβάλουν τα νέα μέτρα που έχει έτοιμα το υπ. Δικαιοσύνης στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στον ποινικό κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες καταργείται η μετατροπών των ποινών έως πέντε χρόνια σε χρηματικές. Στο εξής οι ποινές που θα επιβάλλουν τα ποινικά δικαστήρια θα είναι ή χρηματικές και θα πληρώνονται αμέσως ή με δόσεις σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις ή ποινές φυλάκισης που θα εκτελούνται έστω κι αν είναι ακόμα και 10 ημερών.
Το σύστημα της μετατροπής των ποινών φυλάκισης έως πέντε χρόνια σε χρηματικές κρίνεται αναποτελεσματικό και αντίθετο με την έννοια της ποινικής τιμωρίας, καθώς, όπως εκτιμούν νομικοί και δικαστικοί, απαξιώνει την επιβολή της ποινής για σοβαρά αδικήματα, στερώντας ουσιαστικά το θύμα από τη βασική υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να του εξασφαλίσει δικαιοσύνη.
www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: