Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Τέσσερις τελικά οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Σε τέσσερις και όχι σε πέντε μηνιαίες δόσεις θα κληθούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2016 μέχρι το τέλος του έτους, καθώς το ελληνικό οικονομικό επιτελείο δεν μπόρεσε εξαιτίας του λεγόμενου «κόφτη» να κρατήσει τις ίδιες δόσεις (έξι) με πέρυσι. «Είναι η αγωνία που έχουμε, να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, για να γίνει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ελπίζουμε χωρίς προβλήματα», σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη  
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε σήμερα (Real FM) πως η έναρξη της καταβολής θα γίνει «αν προλάβουμε και από τον Σεπτέμβριο, μακάρι και από τον Αύγουστο»Στη συνέχεια ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, δηλώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί περίπου το 85%. Εκτίμησε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου «άνετα μπορεί να τακτοποιηθεί το θέμα». Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για τους φορολογούμενους, καθώς από τον Σεπτέμβριο αρχίζει και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Για περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το εκκαθαριστικό θα είναι «φωτιά», επειδή θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και τριπλάσιους φόρους σε σχέση με το 2015, αφού στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται για πρώτη φορά όλα τα αγροτεμάχια. Θυμίζουμε ότι ο φορο-λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει «τσουχτερός» και το 2017, αφού θα υπολογιστεί με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες, παρά την πρόσφατη μείωσή τους, σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τις αγοραίες. 
Παράλληλα, διευκολύνεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ και το 2017 γιατί εάν οι πραγματικές τιμές -που είναι χαμηλότερες σε πολλές περιοχές της χώρας- αντικαθιστούσαν τις αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αυτό θα είχε άμεση επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και στις εισπράξεις.
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: