Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Αφου ο λαος μίλησε, εμφύλιος στους Εργατικούς

Απογοητευμένος με τους δελφίνους που διεκδικούν την καρέκλα του και έτοιμος να προσφύγει στη δικαιοσύνη εάν το όνομά του δεν συμπεριληφθεί αυτομάτως στο ψηφοδέλτιο των εσωκομματικών εκλογών δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.Οι δύο πλευρές διαφωνούν για τη διαδικασία, ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο το καταστατικό του κόμματός τους.  Μιλώντας στο BBC1, ο Κόρμπιν είπε ότι απογοητεύτηκε που η Άντζελα Ίγκλ -πρώην σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας- αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία, αλλά απέκλεισε πάλι το ενδεχόμενο παραίτησής του και απέφυγε να απαντήσει εάν
πιστεύει πως μπορεί να συγκεντρώσει τις 51 υπογραφές βουλευτών που χρειάζεται κάποιος για να δει το όνομά του στο ψηφοδέλτιο, όπως υποστηρίζουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.Και εδώ αρχίζει η νομική διαφωνία μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Οι δικηγόροι των «ανταρτών» υποστηρίζουν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι χρειάζονται αυτές τις 51 υπογραφές, οι δικηγόροι όμως της νυν ηγεσίας εκτιμούν ότι ως εκλεγμένος ηγέτης που δεν τελείωσε η θητεία του ο Κόρμπιν έχει μια θέση δικαιωματικά στο ψηφοδέλτιο.
Αυτό υποστήριξε σήμερα και ο Κόρμπιν στο BBC, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να προσφύγει στη δικαιοσύνη εάν του το αρνηθούν. Εάν η εκτελεστική επιτροπή προσπαθήσει να τον εμποδίσει, είπε θα σηκώσει το γάντι: «Περιμένω ότι το όνομά μου θα είναι στο ψηφοδέλτιο διότι οι κανονισμοί του κόμματος αναφέρουν ότι ο εν ενεργεία ηγέτης θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να είναι στο ψηφοδέλτιο».
Όταν ο δημοσιογράφος τού επεσήμανε ότι οι αξιωματούχοι του κόμματος διαφωνούν με αυτή την άποψη, ο Κόρμπιν απάντησε: «Θα έλεγα σε όλους στο κόμμα να το σκεφτούν για λίγο: είναι σωστό τα μέλη να μην έχουν αυτή την επιλογή; Μισό εκατομμύριο άνθρωποι είναι μέλη των Εργατικών διότι θέλουν το κόμμα να πετύχει». 

«Θέλω να ενώσω το κόμμα»

Η αμφισβήτηση της ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν και η δική της υποψηφιότητα είναι μια προσπάθεια «να θεραπευτεί» το ρήγμα στο κόμμα, ισχυρίστηκε από την άλλη πλευρά η Άντζελα Ίγκλ που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά της. «Δεν είναι μια απόφαση για να διασπαστεί το κόμμα, αλλά για να ενωθεί» τόνισε η Ίγκλ, προτρέποντας τον Κόρμπιν «να το σκεφτεί ξανά».  
Ο Κόρμπιν, που εξελέγη στις εσωκομματικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 με συντριπτική πλειοψηφία (60% περίπου από τον πρώτο γύρο), έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης 172 βουλευτών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, μετά το θετικό υπέρ τού Brexit αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Την απόφαση εάν θα είναι ή όχι στο ψηφοδέλτιο και χωρίς τις 51 υπογραφές αναμένεται να πάρει η Εκλογική Επιτροπή του κόμματος. Εάν η απόφαση είναι αρνητική «θα την προσβάλω νομικά» απάντησε ο Κόρμπιν.   

Τα συνδικάτα

Για «διχασμό διαρκείας» του κόμματος προειδοποίησε ο Λεν Μακ Κλάσκι, ηγέτης του Unite, του συνδικάτου που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των Εργατικών και έστειλε μήνυμα στους αντιπάλους του Κόρμπιν: «Πρέπει να προειδοποιήσω ότι οποιαδήποτε απόπειρα να αποκλειστεί από το ψηφοδέλτιο με νομικά μέσα ο Τζέρεμι Κόρμπιν , ο οποίος εξελέγη μόλις πριν 10 μήνες με τεράστια πλειοψηφία, μπορεί να προκαλέσει βαθύ διχασμό διαρκείας στο κόμμα».
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: