Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Τουρκία ο Ερντογάν

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες κήρυξε την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα. Εκτεταμένες εκκαθαρίσεις σε Δικαιοσύνη, Εκπαίδευση, Δημόσια Διοίκηση και ΜΜΕ, το τουρκικό υπουργείο Παιδείας ανέστειλε τη λειτουργία 626 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «δίκτυο» του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Aρνείται ότι η απόφαση  αντιβαίνει στο κράτος δικαίου και παραβιάζει τις ελευθερίες των πολιτών, ενώ άφησε, μάλιστα σαφείς αιχμές κατά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που τον επικρίνουν, ενώ έχουν υιοθετήσει ανάλογα μέτρα μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα. Προανήγγειλε συνέχιση των σαρωτικών εκκαθαρίσεων σε όλους τους  κρατικούς θεσμούς ενώ χαρακτήρισε «οικονομική τρομοκρατία» την υποβάθμιση των τουρκικών ομολόγων από τον αμερικανικό Οίκο Standard & Poors.
 
Για την επαναφορά της θανατικής ποινής, μιλώντας νωρίτερα την ίδια μέρα στο Αλ Τζαζίρα, ξεκαθάρισε ότι αν την αποφασίσει η Βουλή ο ίδιος θα δώσει την έγκρισή του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για λαϊκή απαίτηση. Διεμήνυσε, δε, στην Ε.Ε. ότι θα πρέπει να δεχθεί την όποια απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας. Ο Ερντογάν έδειξε πάλι τον αυτοεξόριστο Γκιουλέν ως ηθικό αυτουργό του πραξικοπήματος, σημειώνοντας ότι αν η Ουάσιγκτον δεν τον εκδώσει θα κάνει μέγα λάθος. Υποστήριξε, πάντως, ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τις πρωτοβουλίες του, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των προέδρων Αιγύπτου και Συρίας Αλ Σίσι και Αλ Άσαντ.
 
Συνεχίζεται, την ίδια ώρα, το πογκρόμ κατά στελεχών σε στρατό, Δικαιοσύνη, Εκπαίδευση, Δημόσια Διοίκηση και ΜΜΕ. Νωρίτερα το βράδυ συνελήφθησαν δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ το τουρκικό υπουργείο Παιδείας ανέστειλε τη λειτουργία 626 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
  
Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ,επισημαίνοντας ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των προσφύγων που επαναπροωθούνται στη χώρα. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό εταίρο την Ελλάδα σε αυτό το θέμα, ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι η Άγκυρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: