Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 258.000 εκκρεμείς συντάξεις

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περισσότερες από 258.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ, αναφέροντας ότι μια τέτοια αναπαραγωγή στοιχείων από εργαζόμενους είναι ανασφαλής, καθώς «ο μόνος ασφαλής φορέας που μπορεί να δίνει πληροφόρηση είναι ο ΕΦΚΑ»

. Τόνισε ότι ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων συντάξεων ανέρχεται συνολικά στις 48.839, ενώ αναφορικά με τον χρόνο αναμονής έκδοσης οριστικής απόφασης, διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έως και τέσσερα χρόνια αναμονής.

Το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου της Παρασκευής αναφέρει ότι 150.500 ασφαλισμένοι βρίσκονται «στην ουρά για την σύνταξη», ενώ σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνεται ότι 258.618 συνταξιούχοι περιμένουν την κύρια, επικουρική και εφάπαξ, με τον μέσο χρόνο αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης να είναι στα δύο χρόνια και 12 μήνες τουλάχιστον για να εκδοθεί η επικουρική.
Η εφημερίδα Καθημερινή επίσης αναφέρει ότι εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ περισσότερες από 258.000 αιτήσεις ασφαλισμένων για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και εφάπαξ.
Ο Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως κάτι τέτοιο πρόκειται για  «αναπαραγωγή στοιχείων που ανακοίνωσε μια ομοσπονδία εργαζομένων στους φορείς, όχι με ασφαλή τρόπο», προσθέτοντας ότι «ο μόνος ασφαλής φορέας που μπορεί να δίνει πληροφόρηση είναι ο ΕΦΚΑ».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες είναι συνολικά  48.839, σημειώνοντας ότι «ληξιπρόθεσμες συντάξεις λέμε εκείνες που είναι έτοιμες να καταβληθούν. Διότι το να κάνεις αίτηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις και σύνταξη. Πάρα πολλές αιτήσεις απορρίπτονται. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία σχέση με την αλήθεια ως προς τα νούμερα. Είναι ένα θέμα δύσκολο για να μιλάει κανείς τόσο πρόχειρα».
Σχετικά με τον μέσο χρόνο αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης και το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να φτάσει στα τέσσερα χρόνια εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, ο Τ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», επισημαίνοντας ότι τέτοια δημοσιεύματα «δημιουργούν μια αδικαιολόγητη ανησυχία αλλά και μια εικόνα χρέους που δεν υφίσταται».
«Έχουμε 399 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν και δώσαμε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα. Το 75% περίπου των εκκρεμών συντάξεων, που παραλάβαμε το 2015, το έχουμε χορηγήσει. Έχουμε μείνει σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με παλιά. Έχουμε δώσει συνολικά 866.700 παροχές» ανέφερε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τέλος, ερωτηθείς εάν τέτοια στοιχεία δίνονται στο πλαίσιο προεκλογικής περιόδου ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, απάντησε ότι «ο πόλεμος είναι πραγματικά άτακτος. Ό,τι προλαβαίνουν κάνουν. Και η δημιουργία αυτής της ανησυχίας προφανώς ευνοεί σχέδια εκείνων που είναι αντίπαλοι ως προς τα επιτεύγματα που είχε η χώρα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα».
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: