Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το συχνότερο ιατρικό λάθος

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναισθησιολογίας, το συχνότερο ιατρικό λάθος είναι η επέμβαση σε λάθος σημείο του σώματος!

Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο σπάνιο. Συγκεκριμένα τα τελευταία 10 χρόνια μόνο στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 80 περιστατικά λανθασμένων χειρουργικών επεμβάσεων. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό ήταν 1 στα 100.000 χειρουργεία.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα το νούμερο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς υπάρχει δραματική έλλειψη καταγραφής περιστατικών.
Συνολικά, είχαν σημειωθεί 81 περιστατικά με τις περισσότερες περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης σε λάθος σημείο του σώματος να είναι ορθοπεδικές και οφθαλμολογικές.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων συγκέντρωσε η προετοιμασία του ασθενή για το χειρουργείο και συγκεκριμένα η αναισθησία σε λάθος μέρος του σώματος. Μεγάλο ποσοστό συγκέντρωσαν και τα λάθη κατά την χειρουργική διαδικασία ενώ μικρό ποσοστό είχαν οι σοβαρές μεταχειρουργικές βλάβες.
Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στα ⅔ των περιπτώσεων το χειρουργικό πρωτόκολλο δεν είχε τηρηθεί καθόλου ή είχε γίνει ελλιπής τήρηση του. Τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει η βιασύνη των γιατρών και η κακή επικοινωνία μεταξύ της χειρουργικής ομάδας.
.zarpanews.gr
sta.bcla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: