Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Ηλιούπολη: Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Υμηττό (εναέριες φωτ.)

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στην ευθύνη του απερχόμενου δημάρχου Ηλιούπολης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού...
Εικόνες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα κατέγραψε σε επιτόπιο ρεπορτάζ, το vimaonline.gr στο χώρο μεταφόρτωσης του δήμου Ηλιούπολης.


 Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού και θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν το πρώτο σημείο του δήμου στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχει καθαριότητα, ευταξία και... νομιμότητα καθώς από εκεί καθημερινά ξεκινούν και καταλήγουν τα απορριματοφόρα που καθαρίζουν την Ηλιούπολη.

Κατεστραμμένα αυτοκίνητα, μπάζα πεταμένα δεξιά-αριστερά, ξερά χόρτα αφημένα σε  λόφους, βαρέλια με λάδια κάτω από θάμνους, μπαζώματα και επιχωματώσεις, συνθέτουν ένα τριτοκοσμικό σκηνικό το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης.

Το vimaonline.gr επικοινώνησε με τον νέο Δήμαρχο ο οποίος μίλησε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα. Συγκεκριμένα μας δήλωσε:

Το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Υμηττό συνεχίζεται.

Μετά την φονική πυρκαγιά του 2015 όπου κάηκε το δάσος μας και εξαφανίστηκε ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της περιοχής, συντελείται το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα στην ιστορία του Υμηττού.

Εκατοντάδες στρέμματα στον Υμηττό έχουν καλυφθεί με μπάζα και ογκώδη αντικείμενα που αδυνατεί η δημοτική αρχή να τα προωθήσει στις ειδικές χωματερές, την ίδια στιγμή που βουνά από τόνους κλαδιών εν μέσω αντιπυρικής περιόδου αποτελούν βραδυφλεγή "βόμβα".

Καλούμε την απερχόμενη δημοτική αρχή και τον εντεταλμένο σύμβουλο πολιτικής προστασίας που μέχρι 31 Αυγούστου παραμένουν στη διοίκηση του δήμου να προχωρήσουν άμεσα στην απομάκρυνση όλων αυτών των εύφλεκτων υλικών από το βουνό σε συνεργασία με τον ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΔΝΣΑ) προτού να είναι αργά.

Παράνομες Επιχωματώσεις

Στις φωτογραφίες και στο εναέριο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι δίπλα ακριβώς από το αμαξοστάσιο του δήμου έχει μπαζωθεί μία ολόκληρη πλαγιά με τόνους από χώμα και άλλα υλικά τα οποία δεν μπορούν να προσδιοριστούν, δημιουργώντας μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση καθώς και ένα "απλό μάτι" μπορεί να δει ότι έχουν δημιουργηθεί με αλλεπάληλες στρώσεις "ασυμπύκνωτα" στρώματα με χώμα και άλλα υλικά, με αποτέλεσμα η διαστρωμάτωση να ειναι ιδιαίτερα ασταθής και με κατάλληλες συνθήκες βροχόπτωσης να υπάρξει κατάρρευση και κατολίσθηση. 

 
Αποκαλυπτικό βίντεο από την παράνομη επιχωμάτωση και καταστροφή του περιβάλλοντος στην ευαίσθητη περιοχή του Υμηττού

Στην άκρη της τεχνητής πλαγιάς, από τις τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργηθεί ρωγμές οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε κατάρρευση. Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο έχει κατασκευαστεί και ένα καταφύγιο αδεσπότων.

Το σημείο στο οποίο έχουν γίνει παράνομες επιχωματώσεις. Στο βάθος διακρίνονται τεράστιοι σωροί από ξερά κλαδια.

Ρωγμές από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, με ένα σημείο της τεχνητής πλαγιάς να είναι έτοιμο να αποκολληθεί.

Επιχωμάτωση σε άλλο σημείο στην περιοχή της μεταφόρτωσης. Φαίνεται καθαρά το μπάζωμα που έχει γίνει το οποίο φτάνει στην μέση περίπου παρακείμενων δέντρων. 

Προσχώσεις και μπαζώματα, όπως γίνονται σε χωματερές, υπάρχουν και σε άλλα σημεία του χώρου της μεταφόρτωσης. Σε παρακείμενο πυλώνα της ΔΕΗ που καταλήγει το Κέντρο Υπερψηλής Τάσης, τα πόδια του πυλώνα σε ύψος 4 μέτρων έχουν καλυφθεί με χώμα και άλλα υλικά.

Ξερά κλαδια παντού
Στους πρόποδες του Υμηττού, θα περίμενει κανείς, μετά και από την τελευταία φωτιά που ξεκίνησε από τον Βύρωνα πέρασε από την Ηλιούπολη και κατέληξε στην Αργυρούπολή κατακαίγοντας ότι έβρισκε μπροστά της, θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στην προστασία τους περιβάλλοντος και την πυροπροστασία.


Τεράστιος σωρός απο ξερά κλαδιά και παλλέτες στην καρδιά του Υμηττού δίπλα σε πευκόφυτη περιοχή

Παρότι ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Βαλασόπουλος ήταν και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού, οι εικόνες που είναι αποκαλυπτικές μαρτυρούν πως η προστασία του Περιβάλλοντος, μάλλον δεν ήταν στις... προτεραιότητές  του.


Ξεροί κορμοί και παλλέτες βρίσκονται παντού μέσα στο περιαστικό δάσος 
Οι φωτογραφίες αποκαλυπτικές. Εν μέσω θέρους και υψηλών θερμοκρασιών παντού υπάρχουν τεράστιοι σωροί από ξερόκλαδα τα οποία σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους μπορούν να κάψουν για ακόμα μία φορά ολόκληρο τον Υμηττό.


Εναέρια φωτογραφία όπου φαίνεται καθαρά ο τεράστιος σωρός με τα ξερά κλαδια και ξύλα
Εγκατάλειψη παντού
Στον χώρο της μεταφόρτωσης η εγκατάλειψη είναι εμφανής. Πολλά καταστραμμένα και λεηλατημένα οχήματα, είναι διάσπαρτα παντού. Χαλασμένες μπουλντόζες, σπασμένα βανάκια και λεωφορεία, βαρέλια με λάδια τοποθετημενά κάτω από θάμνους, χυμένα λάδια μηχανών, νοβοπάν και διάσπαρτα μπάζα συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό το οποίο δεν μας τιμά ως πολιτισμένη χώρα.


Εγκαταλελειμμένα και λεηλατημένα οχήματα



Πεταμένα νοβοπαν και υλικά οικοδομών


Βαρέλια με λάδια τοποθετημένα κάτω από δέντρα και θάμνους...
Ασφαλώς αυτές οι εικόνες δεν τιμούν τον τ. δήμαρχο της πόλης κ. Βαλασόπουλος ο οποίος δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις του στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος. 

Η θητεία του ως προέδρου του ΣΠΑΥ, με την κατάσταση που παραδίδει το περιβάλλοντα χώρο της μεταφόρτωσης, στις πλαγιές του Υμηττού δέχεται πολύ και αυστηρή κριτική.





Κλαδιά και σκουπίδια στην κορυφή της τεχνιτής πλαγιάς παραπέμπουν σε τεχνικές χωματερής...

Σωροί από ξερά κλαδιά αφημένα διάσπαρτα στον χώρο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: