Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Περικοπές 8 δισ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις ζητά η τρόικα

Στην αναζήτηση περικοπών δαπανών ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 -2014 βρίσκονται Κυβέρνηση και τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας χθες τους εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση έχει προθεσμία έως την Κυριακή για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα περίπου 8 δισ. ευρώ πρέπει να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.
Σημειώνεται ότι στο σχέδιο που είχε διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται εξοικονόμηση σχεδόν 6 δισ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις. Επομένως, για να γίνει αποδεκτό από την τρόικα πρέπει να βρεθούν άλλα 1 – 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια από τα 65 σήμερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 θα δώσει εξοικονόμηση περίπου 1 - 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να κλείσει σε 10 ημέρες, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να αποφασιστούν τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας στο επόμενο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής από την τρόικα έχει δοθεί πράσινο φως μόνο για τα 7,5 από τα 11,8 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 4 δισ. ευρώ σε εκκρεμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: