Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πάστωμα ανθρώπων στις φυλακές

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια και στις φυλακές της χώρας δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η καταδίκη αφορούσε την απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων, οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο.
Παρόλα αυτά, η καταδίκη δεν λειτούργησε… σωφρονιστικά για την Ελλάδα. Η κατάσταση παραμένει απάνθρωπη και εξευτελιστική στις φυλακές, και μερικές φορές ακόμα και επικίνδυνη. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί όσα συνέβησαν χτες στα κρατητήρια της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας. Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν από πυρκαγιά που ξέσπασε στα κρατητήρια, όπου στοιβάζονταν 53 αλλοδαποί σε έναν μικρό χώρο, με αποτέλεσμα οκτώ από αυτούς να υποστούν αναπνευστικά προβλήματα. 

Τη φωτιά την έβαλαν οι ίδιοι οι μετανάστες, που κρατούνται επειδή δεν έχουν νόμιμα έγγραφα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Οι φρουροί των κρατητηρίων έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εκκενώσουν με ασφάλεια τον χώρο, ενώ συνάδελφοί τους προσπαθούσαν να περιορίσουν τις φλόγες με πυροσβεστήρες. Άνδρες της Πυροσβεστικής έσβησαν τελικά την πυρκαγιά που προκάλεσε μικρές ζημιές, κυρίως στα κλινοσκεπάσματα των κρατουμένων.
Την ίδια στιγμή, η Ένωση Υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων προσπαθεί να υπενθυμίσει τις απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές Σταυρακίου προχωρώντας σε τρίωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, από τις 8 έως τις 11 το πρωί και από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα. Για την ίδια μέρα, έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση ή μη των κινητοποιήσεων.
«Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα του υπερπληθυσμού του καταστήματός μας χωρίς να έχει δοθεί λύση μέχρι αυτή τη στιγμή. Στο κατάστημα συνωστίζονται 220 τρόφιμοι με αποτέλεσμα κάποιοι να κοιμούνται ακόμα και στους διαδρόμους» τονίζουν οι υπάλληλοι για μια ακόμα φορά. Επιπλέον, όπως αναφέρουν , δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στη χορήγηση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος και στους διοικητικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στον ίδιο χώρο εργασίας δύο τάξεις υπαλλήλων. Από τη διαμαρτυρία τους δεν θα μπορούσε να λείψει και το γεγονός ότι καθυστερεί η καταβολή των νυχτερινών και εξαιρεσίμων, χώρια τη μείωση των μισθών.
Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιούνται επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων και συνηγόρων αλλά και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων. Αποφυλακίσεις, προσαγωγές για τη διασφάλιση του χρόνου παράτασης της προφυλακίσεως (6μηνο και 12μηνο) όπως και μεταγωγές προς και από τα νοσοκομεία και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες του καταστήματος κράτησης θα γίνονται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: