Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ενεργειακό παζάρι μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τα κοιτάσματα - Tι ετοιμάζεται

Εντείνεται το ενεργειακό παζάρι στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο και το Ισραήλ να προχωρούν σε διαβουλεύσεις για εξαγωγές αερίου από τα κοιτάσματα στην ισραηλινή ΑΟΖ μέχρι να ξεκινήσει η εμπορική εκμετάλλευση της κυπριακής «Αφροδίτης».
Στόχος των Κυπρίων τεχνοκρατών που έφτασαν στο Τελ Αβίβ είναι να εξασφαλιστεί η συναίνεση του Ισραήλ για διάθεση στην Κύπρο ποσότητας 0,5 με 0,7 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, από το 2015, για τρία με πέντε χρόνια, σε συμφέρουσα τιμή.
Ο κύπριος υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι αντικείμενο της επίσκεψης υψηλόβαθμων λειτουργών ενέργειας στο Ισραήλ είναι να διερευνήσουν τη δυνατότητα έλευσης φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα ως ενδιάμεση λύση μέχρι να εξορυχτεί το κυπριακό φυσικό αέριο.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ακόμη ότι προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης συγκεκριμένων έργων υποδομής που θα συνδέσουν και τις τρεις χώρες αλλά και θα μεταφέρουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: