Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια μέτρα απέρριψε η τρόικα - Επιμένει για απολύσεις και μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις

Μέτρα που υπολογίζονται σε 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ φέρεται να απέρριψε η τρόικα στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της με τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών. Παράλληλα, επανήλθαν οι απαιτήσεις σχετικά με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, καθώς και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να υπάρξει σίγουρη εξοικονόμηση δαπανών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η τρόικα εμφανίστηκε στη σύσκεψη με δύο λίστες. Στη μία περιλαμβάνονταν τα μέτρα που δέχεται, δηλαδή τις περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και στη δεύτερη τα μέτρα για τα οποία ζητά διευκρινίσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε ετοιμάσει και παρουσίασε στους δανειστές το οικονομικό επιτελείο απορρίφθηκαν. Μέσα σε αυτά, είναι και το δημοσιονομικό όφελος που θα έχει η διοικητική μεταρρύθμιση αν δεν συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, η τρόικα φέρεται να θεωρεί ότι είναι πολύ ακριβό το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα. Συνολικά, τα μέτρα που απερρίφθησαν υπολογίζονται σε 2,5 έως 3 δισ. ευρώ και αφορούν τέσσερις τομείς:• Τη διοικητική μεταρρύθμιση. Τα στελέχη της τρόικας φέρονται να θεωρούν ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων δεν θα φέρουν από μόνα τους εξοικονόμηση, αν δεν γίνουν παράλληλα απολύσεις. «Χωρίς απολύσεις, τι εξοικονόμηση θα έχετε;», είπαν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα οποία συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής. Σε ό,τι έχει να κάνει με το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα, εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πολύ ακριβό έτσι όπως έχει σχεδιαστεί. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο των μέτρων που είχε διαρρεύσει προβλεπόταν εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

• Την άμυνα. Ο τροϊκανοί, φέρονται να χαρακτήρισαν ως «κοροϊδία» τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση. Στην άμυνα έχει προβλεφθεί στο προσχέδιο των μέτρων εξοικονόμηση ύψους 517 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 437 εκατ. ευρώ από μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων.

• Την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τρόικα δεν πιστεύει ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση (735 εκατ. ευρώ) μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

• Τα φάρμακα. Από τον τομέα της Υγείας προβλέπεται εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.
www.eklogika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: