Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σάι που κατηγορούνταν για πρόκληση μίσους και προσβολή θρησκευτικών αξιών, εξαιτίας στίχων που είχε αναρτήσει στο Twitter.
Ο Φαζίλ Σάι, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην, κρίθηκε ένοχος για εξύβριση των θρησκευτικών πεποιθήσεων μέρους του πληθυσμού, αφού ανάρτησε στο Twitter προκλητικά για τους μουσουλμάνους και το ισλάμ μηνύματα.
Είχε ανεβάσει στίχους του μεγάλου Πέρση ποιητή του 11ου αιώνα Ομάρ Καγιάμ.
Η συνήγορός του δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου. 

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, ο Φαζίλ Σάι, γνωστός επικριτής της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας, είχε παραστεί και είχε διαβεβαιώσει ότι τα μηνύματά του δεν είχαν στόχο την προσβολή του ισλάμ και των πιστών του.
Στη συνέχεια, με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, είχε κατηγορήσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την διατύπωση των εναντίον του κατηγοριών.
«Όλα αυτά είναι πολιτικά. Από πίσω υπάρχουν οι άνθρωποι του AKP. Θέλουν να με κάνουν να πιστέψω στον Θεό κλείνοντάς με στη φυλακή για ενάμισι χρόνο είχε δηλώσει, προαναγγέλλοντας ότι θα αυτοεξορισθεί σε περίπτωση καταδίκης του.

Παρέμβαση της Κομισιόν

Λίγες ώρες μετά την καταδίκη του Φαζίλ Σάι, η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης.
«Η Επιτροπή ανησυχεί» εξαιτίας αυτής της καταδίκης, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
«Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να σέβεται πλήρως την ελευθερία της έκφρασης, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» πρόσθεσε.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: