Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ.....

Η Τρόικα θεωρεί καλή λύση την ενσωμάτωση του good TT και της Νέας Proton bank στην Eurobank – Έως τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση – Σεπτέμβριο ξεκινά η ιδιωτικοποίηση της Eurobank με στόχο πώληση του 33% έως 51%

Η Τρόικα θεωρεί καλή λύση την ενσωμάτωση του good TT και της Νέας Proton bank στην Eurobank σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Οι πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η ενσωμάτωση του ΤΤ στην Eurobank δεν είναι νέες, το www.bankingnews.gr τις είχε αποκαλύψει πριν 1 μήνα ωστόσο η νέα πληροφορία είναι ότι η Τρόικα δίνει το πράσινο φως καθώς θέλει να επιτύχει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
«H Eurobank θα αποτελέσει την πρώτη ουσιώδη απόπειρα ιδιωτικοποίησης στο banking και πιστεύουμε ότι θα είναι επιτυχής» αναφέρει στέλεχος της Τρόικα.
Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς το good TT και η Νέα Proton bank θα ενσωματωθούν στην Eurobank.
Να σημειωθεί ότι το good TT έχει 11 δισ ευρώ καταθέσεις άρα θα δώσει ισχυρή ρευστότητα στην Eurobank ενώ θα δώσει ρευστότητα και η Νέα Proton bank καθώς διαθέτει το funding gap περίπου 780 εκατ από το ΤΕΚΕ.
Με βάση τους σχεδιασμούς ΤΧΣ, ΤτΕ και Τρόικα θέλουν έως τα τέλη Μάιου οι δύο κρατικοποιημένες τράπεζες ΤΤ και Proton bank να ενσωματωθούν στην Eurobank.
Να σημειωθεί ότι έχουν αποκλειστεί όλες οι άλλες λύσεις γιατί η Πειραιώς ήδη συγχωνεύει 6 τράπεζες και εκ των πραγμάτων τίθεται εκτός.
Η Alpha bank είχε την ευκαιρία να εξαγοράσει το ΤΤ και δεν την εκμεταλλεύτηκε.
Συν τοις άλλοις αν εξαγοραστεί το ΤΤ θα υποχωρήσει το ποσοστό των νέων μετόχων κάτω από το 10%.
Η Εθνική θα βρίσκεται όπως όλες οι τράπεζες σε αύξηση κεφαλαίου και αν πετύχει να συγκεντρώσει το 10% ή 12% με την εξαγορά του ΤΤ αυτομάτως θα υπάρξει dilution.
Η Τρόικα θέλει να ενσωματώσει τις ήδη κρατικές τράπεζες και να τις πωλήσει πακέτο.
Με βάση τους σχεδιασμούς οι 3 ενοποιημένες κρατικές τράπεζες Eurobank, ΤΤ και Proton bank , έχοντας δημιουργήσει ένα νέο τραπεζικό σχήμα θα πωληθούν από Σεπτέμβριο με στόχο να διατεθεί το 33% έως 51% του μετοχικού κεφαλαίου του νέου τραπεζικού σχήματος με βασικό πυλώνα την Eurobank.
Ωστόσο η Τρόικα δεν θα απέκλειε η πώληση να γίνει τμηματικά να πωληθεί αρχικά ένα 20% και σε εύθετο χρόνο ένα 30% ώστε η νέα Eurobank να περάσει στον έλεγχο ιδιωτικού management.
Όμως για να είναι επιτυχημένη η ιδιωτικοποίηση της Eurobank απαιτούνται τα εξής βήματα.

1)Στις 30 Απριλίου με την έγκριση της γενικής συνέλευσης η τράπεζα κρατικοποιείται καθώς τα 5,83 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης της θα τα καλύψει εξολοκλήρου το ΤΧΣ.
2)Το ποσοστό της Εθνικής από το 84% θα υποχωρήσει στο 3% με 3,7%.
Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει και το τέλος της απόπειρας συνεργασίας των δύο τραπεζών.
3)Τον Μάιο θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton bank.
Η Τρόικα θέλει να δοθεί το ΤΤ και η Νέα Proton bank στην Eurobank για να ενισχυθεί η ρευστότητα της και για να μπορέσει να πωληθεί.
4)Το ΤΧΣ καλύπτοντας το σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης δηλαδή τα 5,83 δις ευρώ θα κλείσει και την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης που αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος στρατηγικός επενδυτής θα αγοράσει τράπεζα με θετικά κεφάλαια.
Τα 5,83 δις ευρώ θα αξίζουν 3,83 δις ευρώ χωρίς τις προνομιούχες μετοχές 950 εκατ ευρώ.
5)Από τις διερευνητικές απόπειρες που έχουν υπάρξει ειδικά στο εξωτερικό προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα αν υπάρξει ενσωμάτωση του ΤΤ στην Eurobank θα μπορούσε να συγκεντρωθούν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.
Σε όλα αυτές τις παραμέτρους θα πρέπει να αποτιμηθεί με την δέουσα προσοχή το γεγονός ότι η Τρόικα θέλει να επιτύχει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
BANKING NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: