Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Το καράβι απο την Περσία, πιαστηκε στην Σικελία..

 Πάνω από 20 τόνοι χασίς σε πλοίο                 από το Μαρόκο
Κατάσχεση ρεκόρ πάνω απο 20 τόνους χασίς απο πλοίο που αναχαιτίστηκε βόρεια της Παντελερία, στο αρχιπέλαγος της Σικελίας, ανακοίνωσαν οι αχρές.
"Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Είναι μια σημαντική κατάσχεση και τα ναρκωτικά έχουν αγοραία αξία περίπου 15 εκατ. ευρώ", διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Κριστιάνο Αλεμάνο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας. "Είναι η πιο σημαντική τέτοια επιχείρηση που έχει γίνει στη Μεσόγειο τα τελευταία 10 χρόνια", πρόσθεσε.
Το πλοίο, με σημαία των νησιών Κομόρες, φόρτωσε τα ναρκωτικά στην ακτή του Μαρόκου και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, κατευθυνόταν προς τη Λιβύη.

Η επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας άρχισε την Τρίτη, όταν η γενική διεύθυνση της δίωξης ναρκωτικών (DCSA) έκανε γνωστό "πως ένα πλοίο που περιέχει σημαντικό φορτίο ναρκωτικών πλέει στη Μεσόγειο".
Μόλις η αστυνομία εντόπισε το σκάφος, χρειάσθηκε να περιμένει να μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα για να επέμβει. "Παρά λίγο να μην μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την επιχείρηση. Αν το πλοίο είχε αποφασίσει να περάσει τρία μίλια βορειότερα, έξω από τα ιταλικά χωρικά ύδατα, δεν θα είχαμε δικαίωμα να το αναχαιτίσουμε: τα Νησιά Κομόρες δεν μας έδωσαν την άδεια να το κάνουμε μέσα στα διεθνή ύδατα", εξήγησε ο Αλεμάνο.
Σύμφωνα με τη διεθνή Σύμβαση της Βιέννης του 1983, μια χώρα έχει το δικαίωμα να αναχαιτίζει πλοίο που πλέει στα διεθνή ύδατα μόνον αν η χώρα στην οποία είναι νηολογημένο το πλοίο τής δώσει τη σχετική έγκριση.
Το πλοίο έφθασε το πρωί στο λιμάνι της Μαρσάλα, μιας πόλης στη νότια Σικελία, όπου θα ανακριθούν τα έξι μέλη του πληρώματός του, όλοι Σύροι.
Στις 13 Απριλίου ένα τουρκικό πλοίο που μετέφερε ένα τόνο χασίς είχε αναχαιτισθεί από την ιταλική αστυνομία.

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: