Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Πότε επι τέλους θα γίνει κάτι αποτελεσματικό απο την Αυτοδιοιήκηση;

Κίνδυνος για διπλασιασμό των δημοτικών τελών από το 2014
Δημοτικά τέλη φωτιά έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 για όλα τα νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του μπάχαλου που επικρατεί στη διαχείριση των σκουπιδιών. Νέο «χαράτσι» έρχεται να επιβαρύνει τα νοικοκυριά, αφού οι αρμόδιοι δεν έχουν εφαρμόσει σχετική κοινοτική οδηγία για την περιβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αύξηση 35 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που οδηγούνται από τους δήμους στο ΧΥΤΑ, χωρίς να είναι επεξεργασμένα.
Αυτά ειπώθηκαν στην  ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, από το δήμαρχο Νεάπολης Συκεών και πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος τόνισε ότι κινδυνεύουν οι πολίτες με διπλασιασμό των δημοτικών τελών, καθώς το λειτουργικό κόστος των δήμων αυξάνεται από 120% ως 150%!
Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αδυναμία της να διαχειριστεί τα σκουπίδια και για τη συνέχιση λειτουργίας των παράνομων χωματερών. Ερχεται συνεπώς η επιβολή προστίμου ύψους 28 εκ. ευρώ για όσα έγιναν στο παρελθόν, ενώ για την ύπαρξη ακόμη και σήμερα 396 χωματερών, από τις οποίες 78 ενεργές (ευτυχώς μόνο τρεις στην Κεντρική Μακεδονία), το επιπλέον πρόστιμο είναι 71.193 ευρώ την ημέρα! Και τα πρόστιμα δεν τελειώνουν εδώ… Υπάρχει, όπως ανακοινώθηκε, ο κίνδυνος επιβολής νέου προστίμου ύψους 70 εκ. ευρώ για την ταφή των απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία.
Από το 2014 οι δήμοι και η χώρα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα… χαστούκι. Πρόκειται για την επιβολή ειδικού τέλους ύψους 35 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που θάβεται στους ΧΥΤΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία του. Μέχρι σήμερα οι δήμοι πληρώνουν 22 ευρώ τον τόνο, όμως από την πρώτη μέρα του 2014 θα πληρώνουν 57!
Κι επειδή, όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης, οι δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το κόστος, θα το μετακυλήσουν στους πολίτες! Κι από το 2015 θα υπάρξει και νέα επιβάρυνση ύψους 5 ευρώ τον τόνο…
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με επίκεντρο τις χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν. Ο κ. Χαν επισημαίνει ότι η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει 500 εκ. ευρώ που προβλέπονται για περιβαλλοντικά έργα, επειδή δεν προσαρμόζεται η χώρα στην κοινοτική οδηγία.
Στην ανακύκλωση είμαστε πολύ πίσω, όπως και στις άλλες μορφές διαχείρισης των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να τα πετάμε ανεπεξέργαστα στο ΧΥΤΑ. Τα απαιτούμενα έργα διαχείρισης δεν προχωρούν, λόγω αντιδράσεων, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι από εκεί κίνδυνος απώλειας περίπου 8 εκ. ευρώ συν τις αποζημιώσεις που μπορεί να κερδίσει ο εργολάβος, κόστος το οποίο και πάλι θα επιβαρύνει τους πολίτες.
«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο για τα δεινά που μας περιμένουν αν συνεχίσουμε στην ίδια κατάσταση. Η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, παρότι είναι αποδεκτή από όλη την επιστημονική κοινότητα και παρότι ήδη εφαρμόζεται στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα είναι δαιμονοποιημένη. Σε τέτοιο βαθμό που να ξεσηκώνεται άδικα ο κόσμος, την ώρα που ακόμη και οι Πράσινοι της Γερμανίας θεωρούν πράσινη ενέργεια την ενέργεια που παράγεται από την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Η κατάσταση είναι τριτοκοσμική και δυστυχώς αυτό συμβαίνει και σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο κ. Δανιηλίδης.

www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: