Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Σικτιρ πιλαφ τσαμπουκά

Η Άγκυρα απειλεί να τινάξει στον «αέρα» την συμφωνία για το προσφυγικό
Απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε η Άγκυρα δια στόματος του υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος υποστήριξε πως η Τουρκία θα ακυρώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι η Τουρκία θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση η Άγκυρα δεν έχει λόγο να τηρήσει τη συμφωνία της με την Ένωση για τους μετανάστες.
«Μια προνομιακή εταιρική σχέση ή παρόμοιες προσεγγίσεις, δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Ό, τι και να λέγεται, μια προνομιακή συνεργασία ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα εξετασθεί από την Τουρκία", πρόσθεσε.
«Όπως και να αποκαλείται, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα την εξετάσει καν η Τουρκία», συμπλήρωσε.
Ο Ομέρ Τσελίκ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η Ε.Ε. δεν τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Όπως είπε, η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία «δεν δούλεψε καλά», , δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
«Τεχνικά δεν υπάρχει λόγος για την Τουρκία να διατηρήσει αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ.
Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων, έρχονται ως απάντηση μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν αλλού, κάνοντας λόγο για την πιθανότητα μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ. 

 koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: