Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ο νέος εμφύλιος της ΝΔ και η «συμμαχία κατά Καραμανλή»

Casus belli για το καραμανλικό στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί η δημοσιοποίηση από την «Καθημερινή» του εσωτερικού εγγράφου της Τράπεζας της Ελλάδος του 2009 με το οποίο χρεώνεται πλήρως στην κυβέρνηση Καραμανλή η δημοσιονομική κατάρρευση που οδήγησε την χώρα στα Μνημόνια.
Η δημοσίευση του εγγράφου, και δη από την εφημερίδα του ομίλου Αλαφούζου που αποτελεί «ναυαρχίδα» της συντηρητικής παράταξης, έχει ενοχλήσει κατά τις πληροφορίες σφόδρα τον πρώην πρωθυπουργό και δεν είναι τυχαία η δήλωση του -καραμανλικού- βουλευτή και πρώην υπουργού Γιώργου Βλάχου ότι «κάποια συμφέροντα και διαπλεκόμενοι που έπληξαν την κυβέρνηση Καραμανλή ξαναγράφουν την ιστορία όπως θέλουν». Από ορισμένους κύκλους, δε, η «επίθεση» αποδίδεται ευθέως στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συνδέεται και με τις εξελίξεις περί το Μακεδονικό όπου δοκιμάζονται λεπτές ισορροπίες εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μητσοτάκης - Αλαφούζος κατά Καραμανλή»
Ενδεικτικά του κλίματος, αλλά και της αναζωπύρωσης του εμφυλίου εντός ΝΔ, είναι και τα σημερινά πρωτοσέλιδα τόσο του «Εθνους» αλλά και της «Δημοκρατίας», η οποία απηχεί παγίως τις θέσεις Καραμανλή: Το μεν πρώτο, με πρωτοσέλιδη φωτογραφία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Αλαφούζου, έχει τίτλο «Στοχοποιούν τον Καραμανλή» και προσθέτει: «Η απόλυτη ταύτιση Μητσοτάκη – Αλαφούζου εκτροχιάζει την ενότητα της ΝΔ. Κυριακάτικο χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό».
Στο δικό της πρωτοσέλιδο η «Δημοκρατία» αποφεύγει ευθείες αναφορές σε πρόσωπα, αλλά γράφει ότι «Με πασοκική έκθεση της ΤτΕ προσπαθούν να πλήξουν τον Καραμανλή (για το έλλειμμα)».
Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα  αποδίδει εμμέσως στην «Καθημερινή» πρόθεση να παίξει το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ, και υποστηρίζει ότι η εσωτερική έκθεση της ΤτΕ που φέρει ημερομηνία 6ης Οκτωβρίου του 2009 είναι παλαιά και γνωστή και υπογράφεται από τον σύμβουλο του Γιωργου Παπακωνσταντίνου Βασίλη Μανεσιώτη.
Ενδιαφέρον έχει και άρθρο που υπογράφει ο Μανώλης Κοτάκης, το οποίο αφού αναφέρεται επίσης σε «ξαναζεσταμένο φαγητό» καταλήγει με μια ευθεία προειδοποίηση: «Αφού όμως», γράφει, «κάποιοι μυαλό δεν βάζουν, ας περάσουμε στην επόμενη πίστα: Στοιχεία για το πώς πλαστογραφήθηκαν έγγραφα της ΕΕ από το ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει η εξεταστική για την οικονομία στα συμπεράσματα που ήθελαν. Ερχονται. Οσονούπω.»
Η σιωπή της ΝΔ και το «unfair»
Ακόμη πιο εκρηκτικό είναι το κλίμα σε παρασκηνιακό επίπεδο, κι είναι χαρακτηριστικό πως, παρά την ομοβροντία δηλώσεων από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούν περί δικαίωσής τους, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση ή ανακοίνωση από την επίσημη Νέα Δημοκρατία. Η μοναδική δήλωση που έγινε, σε χαμηλούς τόνους, ήταν σήμερα από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ερωτώμενος για το πρωτοσέλιδο του “Εθνους” από τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ είπε πως “τα ζητήματα αυτά, που τώρα επανέρχονται στη δημοσιότητα, είναι περσινά ξινά σταφύλια».
Γαλάζια στελέχη, πάντως, προσκείμενα στον πρώην πρωθυπουργό κάνουν λόγο για «βαρύ unfair» της πλευράς Αλαφούζου προς τον Κώστα Καραμανλή. Οι ίδιοι κύκλοι  θεωρούν πως το δημοσίευμα της «Καθημερινής» έχει την μορφή προειδοποιητικής βολής προς το καραμανλικό στρατόπεδο με στόχο αφενός να σταματήσει την κριτική για την ακραία στροφή της ηγεσίας της ΝΔ και την ταύτισή της με τον άξονα Σαμαρά – Γεωργιάδη και, αφ΄ετέρου, να αποτρέψει οποιεσδήποτε «συναινετικές» κινήσεις ή πρωτοβουλίες στην προσπάθεια της κυβέρνησης για επίλυση του Μακεδονικού.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: