Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Συσπειρώνονται σε δύο «μέτωπα» οι αγρότες

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες ωστόσο, μετά και τη σύσταση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, συσπειρώνονται σε δύο βασικά «μέτωπα», ενώ μεγάλη είναι και μερίδα αγροτών που παραμένει ουδέτερη και αμέτοχη.

Ειδικότερα, η διοργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, έξω από την έκθεση Agrotica με αγροτικά μηχανήματα, θα αποτελέσει την έναρξη των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων για τους αγρότες που συμμετέχουν στη νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, η οποία θα έχει τον συντονισμό των κινητοποιήσεων για τους επόμενους δύο μήνες.
«Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Κατά τόπους η κάθε Επιτροπή μπορεί να προβαίνει σε επιμέρους διαμαρτυρίες» είναι η απόφαση κατά τη σύσκεψη στη Νίκαια, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αγροτών από επιτροπές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Πελοποννήσου, που δεν συμφωνούν με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΑΣΥ).
Στη Λάρισα
Στο άλλο «μέτωπο» του αγώνα, από χθες οι αγρότες της Λάρισας συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπου, ενώ νωρίτερα αγρότες από την Αγιά προχώρησαν σε διαμαρτυρία και συμβολική κατάληψη υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ. Ανάλογα με τη δύναμη που θα συγκεντρωθεί θα αποφασιστεί αν τα τρακτέρ θα κινηθούν για να παραταχθούν δεξιά και αριστερά της νέας εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Τα μπλόκα τους άρχισαν να στήνουν και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων από την Ημαθία συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ στον κόμβο Γυψοχωρίου παρατάσσουν τα τρακτέρ του αγρότες της Πέλλας.
Στα διόδια Μαλγάρων
Σύσκεψη έχει προγραμματιστεί σήμερα στην Αλεξάνδρεια για κινητοποιήσεις, ενώ από Δευτέρα κινητοποιούνται και οι αγρότες της Καστοριάς, οι οποίοι προγραμματίζουν συγκέντρωση με τρακτέρ στο Άργος Ορεστικό από το δημαρχείο και κατά μήκος της οδού προς το αεροδρόμιο. Στο μεταξύ, σε συζητήσεις για το στήσιμο αγροτικού μπλόκου στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις περιοχές Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, Άδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά. Στο Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς προγραμματίζει σύσκεψη το Σάββατο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, καλώντας αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν.
Στην Ηλεία
Σε μπλόκο στη διασταύρωση της Μαραθιάς θα προχωρήσουν αύριο και οι αγρότες της Ηλείας. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στη συγκέντρωση αγροτών του πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας με πρωτοβουλία των αγροτικών συλλόγων Αμαλιάδας, Καρδαμά, Πηνείας και της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Ηλείας ΟΑΣΗ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι πολλοί είναι και οι αγρότες που εκτιμούν ότι δεν αποδίδει πλέον ο συγκεκριμένος τρόπος αντίδρασης, δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει εντελώς.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: