Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο Γιώργος από το 2009 ήθελε ΔΝΤ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ (CANAL+) ΚΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΙΧΕΛΑΚΗ - ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες η κυβέρνηση ότι ο πρωθυπουργός στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, δύο μήνες μετά τις εκλογές, είχε ζητήσει από το ΔΝΤ να βοηθήσει οικονομικά τη χώρα σε συνάντηση που είχε με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Την αποκάλυψη κάνει ο ίδιος ο Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της χθες η «Καθημερινή». Ο Στρος-Καν, όπως ο ίδιος λέει, απάντησε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε καμία περίπτωση δεν θα δέχονταν «μονομερή παρέμβαση του ΔΝΤ σε χώρα της ευρωζώνης».

Η χθεσινή εξέλιξη πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης και Ν.Δ., με τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Μιχελάκη, να καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει «γιατί παραπλάνησε το λαό» και «γιατί δεν αναζήτησε πρώτα λύση μέσα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προτού επιλέξει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας αλλά και απαντώντας στη Ν.Δ., επιβεβαίωσε τις επαφές. «Ο κ. Παπανδρέου έπραξε το αυτονόητο πατριωτικό του καθήκον: Να συνομιλεί με όλους ώστε να γλιτώσει τη χώρα από τη βέβαιη χρεοκοπία, που μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας πριν λιποτακτήσουν», είπε και τόνισε: «Αγωνιζόμασταν και επιδιώκαμε από την αρχή την ευρωπαϊκή λύση. Επρεπε όμως να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και για κάθε ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε κινήσεις συστηματικές, οργανωμένες, με έξυπνο τρόπο για να δημιουργηθούν συμμαχίες και να κινητοποιηθεί η Ε.Ε., η οποία τότε δεν αντιλαμβανόταν το πρόβλημα. Για να δημιουργηθεί τελικά ο μηχανισμός, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οι επαφές του κ. Παπανδρέου εκείνη ακριβώς την περίοδο με το ΔΝΤ δεν ήταν άγνωστες.

- Η «Ελευθεροτυπία» σε δημοσίευμά της από τις Βρυξέλλες στις 11 Δεκεμβρίου 2009 (σ.σ. βρισκόταν σε εξέλιξη σύνοδος κορυφής) και με τίτλο «Χαραμάδα προσφυγής στο ΔΝΤ ανοίγει η κυβέρνηση», έγραφε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί τις προηγούμενες ημέρες με τον Ντομινίκ Στρος-Καν. Τη συνάντηση είχε γνωστοποιήσει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ωστόσο, την ίδια μέρα του δημοσιεύματος ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής είχε αποκλείσει οποιαδήποτε προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Το ίδιο είχε επαναλάβει και τις επόμενες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο για τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής του είχε ερωτηθεί από την «Ε» αν υπάρχει θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ και είχε απαντήσει αρνητικά.

Ενα μήνα μετά, ο πρωθυπουργός άλλαξε τακτική όσον αφορά το ΔΝΤ. Τον Φεβρουάριο - Μάρτιο 2010 απειλούσε συνεχώς με προσφυγή στο ΔΝΤ, αν η Ε.Ε. δεν συναινούσε στο αίτημα το οποίο εν τω μεταξύ είχε υποβάλει για τη σύσταση ενός μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

- Στις 10 Φεβρουαρίου και πάλι από τις Βρυξέλλες, όπου στη σύνοδο κορυφής είχε αποφασιστεί η τριμερής επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου είχε επιβεβαιώσει τις επαφές με το ΔΝΤ, όχι όμως για οικονομική αλλά «για τεχνική βοήθεια». Είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ε», ότι προ διμήνου (σ.σ. αρχές Δεκεμβρίου 2009) είχε ζητήσει προσωπικά ο ίδιος από τον διευθυντή του ΔΝΤ την αρωγή του Ταμείου «σε τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά όχι οικονομική βοήθεια...» *

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: