Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αναδιάρθρωση του χρέους μας θέλουν οι γερμανικές τράπεζες

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
 
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών(BdB) και θεωρεί ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν θα προκαλούσε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε καν μεμονωμένης τράπεζας.

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών προτείνει μάλιστα στα επικείμενα «στρες τεστ» των τραπεζών να περιληφθεί και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης.

Βλέπει κούρεμα 30%

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Αντρέας Σμιτς σε ομιλία του την Πέμπτη στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως «δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως τα ελληνικά ομόλογα αποτιμώνται στην αγορά στο 70% περίπου της ονομαστικής τους αξίας».

Η ελληνική αναδιάρθρωση πάντως δεν μπορεί να γίνει, κατά τον Σμιτς, πριν από το 2013 και τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Οσο δε για τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης, ο Σμιτς εκτιμά ότι «δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος ούτε μεμονωμένης τράπεζας».

Συστήνει πάντως στα «στρες τεστ» των τραπεζών να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους, ώστε όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, σε αντίθεση με το τεστ του 2010, στα νέα «στρες τεστ» να προσμετρηθεί και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης.

* Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βέρνερ Χόγερ, εξεδήλωσε... άγχος μη και γίνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης «ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης»(!). «Πιστεύουμε ότι δεν θα είναι περιφερειακό ταμείο», είπε ο Γερμανός υπουργός για τον κυοφορούμενο νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: