Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

«Μάχες» συμφερόντων για την ανακύκλωση

Στα «µαχαίρια» βρίσκονται τα δύο από τα µεγαλύτερα εγκεκριµένα συστήµατα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, µε αποτέλεσµα να έχει µειωθεί κατά πολύ ο ρυθµός ανάπτυξης του προγράµµατος σε βάρος των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγµατα από µέσα, η µετωπική σύγκρουση που υποβόσκει εδώ και δυο χρόνια ανάµεσα στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) µε τους µπλε κάδους και στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση µε τα «σπιτάκια», έχει πάρει πλέον µεγάλες διαστάσεις και χρειάζεται η άµεση παρέµβαση του κεντρικού εποπτικού µηχανισµού, του Εθνικού Οργανισµού Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕ∆ΣΑΠ), προκειµένου η κατάσταση να µη γίνει ανεξέλεγκτη και τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανακύκλωση συσκευασιών. Η κόντρα έχει αποκλειστικό αντικείµενο το ποιο από τα δυο συστήµατα θα πάρει το µεγαλύτερο µερίδιο από την «πίτα» της ανακύκλωσης κάνοντας συµβάσεις µε δήµους και επιχειρήσεις.

Τα πράγµατα δεν είναι απλά, αφού και στα δυο συστήµατα συµµετέχουν πολύ µεγάλες επιχειρήσεις και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι «µονοµάχοι»

Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την «πιάτσα» της ανακύκλωσης, στο παρασκήνιο γίνονται «µάχες» µε χτυπήµατα κάτω από τη µέση, αφού η ΕΕΑΑ θέλει να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση να αυξήσει το µερίδιό της αφού µέχρι στιγµής κινείται σε εξαιρετικά χαµηλά επίπεδα. Οι πληροφορίες λένε, µάλιστα, ότι σε πολλούς δήµους έχουν δοθεί οµηρικές «µάχες» στα δηµοτικά συµβούλια για το ποιο σύστηµα θα υιοθετηθεί, «µάχες» που δεν διέπονται από περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, αλλά από κριτήρια όπως οι γνωριµίες, οι επιρροές και οι σχέσεις «στοργής»… Η ταυτότητα και µόνο των «µονοµάχων» αποκαλύπτει ότι, εάν δεν υπάρξει παρέµβαση, η σύγκρουση θα είναι οµηρική. Η ΕΕΑΑ είναι η εταιρεία που διαθέτει τους γνωστούς µπλε κάδους και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2001. Στο µετοχικό της σχήµα συµµετέχει κατά 35% η Κεντρική Ένωση ∆ήµων και Κοινοτήτων (ΚΕ∆ΚΕ), ενώ από την ελληνική βιοµηχανία και το εµπόριο συµµετέχουν οι επιχειρήσεις Aθηναϊκή Ζυθοποιία, Ελαΐς - Unilever Hellas, Ελβάλ, ION, Μεβγάλ, Παπαστράτος, Procter & Gamble Eλλάς, ΤΕΤΡΑ ΠΑΚ Eλλάς, Υαλουργική Βιοµηχανία Γιούλα, Φάγε, Ψυγεία Θεοδ. Κλιάφα, Artenius Hellas, Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εµφιαλώσεως, Colgate Palmolive Hellas, Crown Hellas Can, Friesland Campina Hellas, Nestle Ελλάς, Pepsico - HBH και Vivartia. Μέχρι στιγµής στο σύστηµα των µπλε κάδων έχουν ενταχθεί 679 φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουν τοποθετηθεί πανελλαδικά πάνω από 100.000 µπλε κάδοι. Οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που αξιοποιήθηκαν το 2009 ανήλθαν σε 432.013 τόνους και σε 79.146 τόνους οι ποσότητες χαρτιού που αξιοποιήθηκαν.

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, µε τα γνωστά «σπιτάκια» στις πλατείες, ξεκίνησε τη λειτουργία της µόλις το 2009, µε στόχο την ανταποδοτική ανακύκλωση πλαστικών, µεταλλικών, γυάλινων συσκευασιών και χαρτιού-χαρτονιού, προσφέροντας µικρό ανταποδοτικό κίνητρο στους καταναλωτές.

Μέτοχοι του συστήµατος είναι οι ∆ήµοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατραίων και Ηρακλείου και οι εταιρείες ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., INFOQUEST, ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε., ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε. και ALFA ALFA ENERGY ABEE.

Το έτος 2009 τοποθετήθηκαν 82 κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και συλλέχθηκαν 60.000 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας.

Οι κόντρες έχουν µοναδικό χαµένο τον ίδιο τον θεσµό της ανακύκλωσης και τις υποχρεώσεις της χώρας µας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, η Ελλάδα θα πρέπει το αργότερο έως τις 31.12.2011 να ανακυκλώνει κατ’ ελάχιστον το 55% κατά βάρος των αποβλήτων συσκευασίας, και συγκεκριµένα:

♦ 60%, κατά βάρος, για το γυαλί,

♦ το 60%, κατά βάρος, του χαρτιού,

♦ το 50%, κατά βάρος, των µετάλλων,

♦ 22,5%, κατά βάρος, των πλαστικών, λαµβάνοντας αποκλειστικά υπόψη υλικά που ανακυκλώνονται εκ νέου σε πλαστικά,

♦ 15 %, κατά βάρος, του ξύλου.

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” ΣΤΙΣ 06-01-11)

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: