Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Εκκληση για διάλογο στην Κερατέα και το δελτίο τύπου - απάντηση του Δήμου Λαυρεωτικής

Το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τον Δήμο Λαυρεωτικής να προσπαθήσει να κάμψει τις αντιδράσεις για την κατασκευή ΧΥΤΑ

Της Ελενας Kαρανατση

Το έργο στην Κερατέα θα προχωρήσει και η τοπική κοινωνία πρέπει να το πάρει απόφαση, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών και καλούν τον Δήμο Λαυρεωτικής να βοηθήσει στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ηδη, ένα μικρό, αν και όχι ιδιαίτερα σημαντικό βήμα έγινε χθες, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντή. Τουλάχιστον έσπασε ο πάγος. Αυτό που ουσιαστικά ζητήθηκε από τη νέα δημοτική αρχή είναι να προσπαθήσει να κάμψει τις αντιδράσεις, αρχής γενομένης από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών περιγράφουν στην «Κ» τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας ως μάταιο, επισημαίνοντας ότι νομικά εμπόδια για την εκτέλεση του έργου ουσιαστικά δεν υφίστανται.

Πάντως, η προεργασία για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (Απορριμμάτων αρχικά και αργότερα Υπολειμμάτων) βρίσκεται στο τελικό στάδιο (π. χ. τοπογραφικά) και μόλις ολοκληρωθεί, αναμένεται να ξεκινήσουν οι χωματουργικές εργασίες σε μία περιοχή 540 στρεμμάτων στη θέση Οβριόκαστρο.

Οπως έχουν εξηγήσει και στο παρελθόν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για το έργο στην Κερατέα, προβλέπεται ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε από κάτω μια μεμβράνη, ώστε να μην αφήνει τα υγρά των σκουπιδιών να κατεβαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και βιολογικός καθαρισμός. Θα είναι μια πολύ μικρή μονάδα, η οποία ξεκινάει ως χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης και η λειτουργία των εργοστασίων, θα γίνει ΧΥΤΥ (Υπολειμμάτων).

Στο σημείο αυτό, οι τοπικοί φορείς της Κερατέας αμφισβητούν την ειλικρίνεια της κυβέρνησης περί μη προαποφασισμένων τεχνολογιών, επισημαίνοντας ότι «όταν κανείς μιλάει για μεμβράνες και χαράδρες, προφανώς φωτογραφίζει συγκεκριμένη τεχνολογία».

Η καθημερινότητα, όμως, στο «γαλατικό χωριό» κινείται στο γνωστό επεισοδιακό μοτίβο. Μόλις προχθές, κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν κατά των ΜΑΤ με βροχή από πέτρες, κροτίδες και βόμβες μολότοφ. Οι μάχες συνεχίστηκαν για τουλάχιστον τρεις ώρες επί της λεωφόρου Λαυρίου και στα γύρω χωράφια. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα στο χέρι, ένας άλλος έπαθε εγκαύματα από μολότοφ. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψεις νερού από το ειδικό όχημα που έχει σταθμεύσει μαζί με τις δυνάμεις των ΜΑΤ τους τελευταίους δύο μήνες.

Στο μεταξύ, ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο πρώην δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού, ο οποίος αντιμετωπίζει κακουργηματική κατηγορία για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών. Είχε συλληφθεί στα προ δεκαπενθημέρου επεισόδια στην Κερατέα. Κατά πληροφορίες, απολογούμενος στον ανακριτή, αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται και υποστήριξε ότι η κατηγορία εις βάρος του είναι προϊόν κατασκευής.

Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_25/02/2011_433786

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Απάντηση στο άρθρο «Έκκληση για διάλογο στην Κερατέα» της Ε.Καρανάση (Καθημερινή 25.02.2011).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Ταχ.Δ/νση: Κουντουριώτη 1
Λαύριο - 195 00
Τηλέφωνο: 2292 0 -25060
Fax: 2292 0- 22413

Λαύριο 25/2/2011
Αρ. πρωτ: 3019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση στο άρθρο «Έκκληση για διάλογο στην Κερατέα» της Ε.Καρανάση (Καθημερινή 25.02.2011).

Κυρία Καρανάση,

Τα στελέχη (;) του Υπουργείου Εσωτερικών που σας έδωσαν τις πληροφορίες ότι ο αγώνας της Κερατέας είναι μάταιος και ότι ζητήθηκε από τον Υπουργό να προσπαθήσουμε να κάμψουμε τις αντιδράσεις για την κατασκευή ΧΥΤΑ, μάλλον σε άλλο υπουργείο εργάζονται και σίγουρα είναι σε στενή επαφή με όσους προσπαθούν να μην βρεθεί λύση και να συνεχίζεται το αδιέξοδο με τις «δήθεν εργασίες που γίνονται στο Οβριόκαστρο» και την κατάληψη του δήμου μας από εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής (ένστολους και μη) εδώ και 77 ημέρες.

Κατηγορηματικά δηλώνω ότι ούτε μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο, ούτε θα μπορούσα να δεχθώ να συζητήσω και πολύ περισσότερο να αναλάβω τέτοιο ρόλο.

Στην χθεσινή (24.02.2011) συνάντησή μου, με τον Υπουργό ΕΣ.Α.Η.Δ. κ. Γ. Ραγκούση , την Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. κ. Τ.Μπιρμπίλη και την Υφυπουργό ΕΣ.Α.Η.Δ κ. Θ. Τζάκρη εκθέσαμε τις θέσεις μας με σαφήνεια και απόλυτη ειλικρίνεια . Τονίσαμε ότι , από το 1997 πάγια θέση της Λαυρεωτικής είναι να διαχειριστεί τα δικά της απορρίμματα, μέσω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής, σε χώρο εντός των ορίων της και με μέθοδο που θα επιλεγούν από εμάς. Η ίδια ειλικρινής διάθεση υπήρξε και από την πλευρά των Υπουργών με τους οποίους συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος και να δοθεί προτεραιότητα από όλες τις πλευρές στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Θα πρέπει, τέλος, να γνωρίζετε και εσείς όπως και οι ανώνυμοι κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών ότι o Δήμαρχος Λαυρεωτικής:

-είναι επί κεφαλής του δίκαιου αγώνα των κατοίκων, που μόνο μάταιος δεν είναι, όπως επιμένουν να τον χαρακτηρίζουν

-συμμετέχει στον αγώνα από τη πρώτη μέρα που ξεκίνησε εδώ και 15 χρόνια, συνεχώς και με οποιαδήποτε ιδιότητα

-θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου εφόσον υπάρχει και η ελάχιστη ελπίδα ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τον δίκαιο αγώνα μας,

- θα αποσυρθεί από οποιαδήποτε διάλογο, αν εκτιμήσει ότι γίνεται μόνο για τα μάτια του κόσμου και ότι απλώς στοχεύει στην επιβολή τετελεσμένων.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, εξήγησα στους συνομιλητές μου με σαφήνεια ,ότι η σχετική συζήτηση θα αφόρα την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία τονίσθηκε ότι είναι εύκολο να επιτευχθεί αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις στο σύνολό τους και τα μηχανήματα από την Κερατέα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: