Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

25η Μαρτίου, ημερομηνία ορόσημο για την κυβέρνηση

Σχεδόν ένα χρόνο από την ψήφιση του μνημονίου, πληθαίνουν οι φωνές που προβλέπουν αποτυχία του προγράμματος. Η τρόικα με τη νέα επίσκεψή της στην Αθήνα και την τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου ζητά επιπλέον μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία «κλείνει την πόρτα» στην ελληνική κυβέρνηση, με την Άνγκελα Μέρκελ να ζητά προσήλωση στο μνημόνιο και να ξεκαθαρίζει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν θα υπάρξει καμία ειδική εξαίρεση της Ελλάδας στο θέμα του χρέους. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο προβληματισμός για την οικονομική πολιτική είναι έντονος, ενώ κυβερνητικά στελέχη δείχνουν «να λυγίζουν» υπό το βάρος του μνημονίου. Ο υπουργός Οικονομικών έχει μπει πλέον στο στόχαστρο όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης. Η ημερομηνία ορόσημο για την κυβέρνηση φαίνεται πως θα είναι η 25η Μαρτίου όταν και θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί ο μηχανισμός διάσωσης. Η κυβέρνηση θα κερδίσει πιθανότατα την επιμήκυνση του χρέους, αλλά είναι αυτό αρκετό;

Τα «πρόσθετα εργαλεία» που θα διαθέτει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης αποτελούν και το σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κομισιόν και Γερμανίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμένει σε έναν ευέλικτο μηχανισμό στήριξης και στην αύξηση των πόρων. Ωστόσο, η Γερμανία επιμένει στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», στην αυστηροποίηση των κανόνων δημοσιονομική πειθαρχίας, αλλά και στη μη ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Σημειώνεται ότι στο πλευρό της Γερμανίας είναι και η Ολλανδία και η Φινλαδία.

Άλλωστε, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία κατέθεσαν ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί στις 17 Μαρτίου και το οποίο αποκλείει την επαναγορά ομολόγων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Αυτό το κείμενο θα αποτελέσει και τη δέσμευση της Μέρκελ προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις επιθυμίες της κομισιόν.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η Μέρκελ ξεκαθάρισε τις προθέσεις της και στον Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις 22 Φεβρουαρίου. Η γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ειδική εξαίρεση για την Ελλάδα στο θέμα του χρέους και πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την αγορά ομολόγων και τη χορήγηση δανείων στις χώρες που δεν μπορούν αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, η Μέρκελ τόνισε στον Γιώργο Παπανδρέου ότι η δημοσιονομική λιτότητα είναι μονόδρομος για τις υπερχρεωμένες οικονομίες. Εν ολίγοις, το Βερολίνο επισήμανε ότι η εφαρμογή του μνημονίου πρέπει να είναι απαρέγκλιτη και προς αυτή την κατεύθυνση οι πιέσεις θα είναι «ασφυκτικές», αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», σημειώνει ότι οι πιθανότητες να πάρει η Ελλάδα κάτι παραπάνω από την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους είναι «περιορισμένες». Στο ΔΝΤ έχουν ουσιαστικά αποφασίσει την επιμήκυνση και περιμένουν να πάρει ανάλογη απόφαση και η ΕΕ. Ωστόσο, σημειώνεται, η επιμήκυνση από μόνης της δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Αυτό τονίζει και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος και μέλος της «επιτροπής σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επαρκεί», τονίζει και προσθέτει ότι «οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ».

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για το οικονομικό πρόγραμμα. «Ουδείς στην κυβέρνηση», σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εμφανίζεται σίγουρος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σύντομα. Οι αρχικές εκτιμήσεις για «θρίαμβο» στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται και το επικαιροποιημένο μνημόνιο φέρνει νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα σε έναν ριζικό ανασχηματισμό και στις πρόωρες εκλογές.

Άλλωστε, σύμφωνα με την κομισιόν, οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του μνημονίου είναι «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, πολιτικός συντονισμός και συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας». Για την τρίτη προϋπόθεση οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι διαδηλώσεις αλλά και οι δημοσκοπήσεις δίνουν μία πρώτη απάντηση. Όμως και στα δύο πρώτα η κυβέρνηση δείχνει να μην τα καταφέρνει.

Στο «Έθνος της Κυριακής» σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη λειτουργία της κυβέρνησης, όμως «είναι αποφασισμένος να διαχειριστεί τη σκληρή συγκυρία». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «ακούρδιστη» κυβέρνηση που ενισχύει το κλίμα διάλυσης στο εσωτερικό. Το «Βήμα της Κυριακής» κάνει λόγο για κουρασμένους υπουργούς. «Δεν αντέχω να απολογούμαι για το μνημόνιο» φέρεται να δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στην εφημερίδα. «Η κούραση είναι και θέμα κλίματος», λέει στην ίδια εφημερίδα παλιός υπουργός, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η 11η Φεβρουαρίου, όταν η τρόικα μίλησε για την πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις, ήταν μοιραία για την κυβέρνηση. «Προκλήθηκε ρήγμα στις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία», τονίζουν.

Χαρακτηριστικό του κλίματος εντός της κυβέρνησης είναι και η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» υπουργός φέρεται να τον κατηγορεί ότι όλοι οι στόχοι που έβαλε για το 2010 έπεσαν έξω. «Σε τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε πρέπει να πούμε την αλήθεια στον λαό. Που θα βρεθούν τα επιπλέον 1,7 δις ευρώ το 2011 και τα 23-25 δις έως το 2015 που προβλέπει το νέο μνημόνιο»», φέρεται να είπε ο εν λόγω υπουργός.

Έντονη είναι και η κριτική από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Η πολιτική μας απέτυχε» φέρονται να λένε κάποιοι βουλευτές. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν και το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ για τις οικονομικές υποθέσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έγινε αποδέκτης ενστάσεων και προβληματισμών από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι τον «βομβάρδισαν» με ερωτήματα.

Εν τω μεταξύ, και με αφορμή τα νέα μέτρα που φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η ΝΔ ζήτησε την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής για τον υπουργό Οικονομικών.

Ωστόσο, ο Γιώργος Παπακωσνταντίνου με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News τονίζει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. «Η φυγή από τα προβλήματα δεν είναι στον χαρακτήρα μου. Λόγος παραίτησης για μένα θα ήταν να μην μπορώ να στηρίξω τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην οποία υπηρετώ και μέχρι τώρα δεν έχω νιώσει καμία στιγμή αδυναμία να στηρίξω τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και της χώρας», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: