Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Μέτρα για την παράνομη δόμηση του Υμηττού και την προστασία της ευρύτερης περιοχής

Μεταβάλλεται εντός ολίγων ημερών το νομικό καθεστώς για τη δόμηση, τις χρήσεις γης και τις δραστηριότητες που επιτρέπεται να αναπτύσσονται στον Υμηττό και στις περιφέρειες δήμων που εμπίπτουν στο νέο προστατευτικό Προεδρικό Διάταγμα, εφόσον το Συμβούλιο Επικρατείας το έκρινε νόμιμο και συνταγματικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, το σχέδιο ανήκει στην υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, και προβλέπεται ο χωρισμός της ευρύτερη περιοχής του Υμηττού σε 5 ζώνες προστασίας, σε κάποιες από τις οποίες θα απαγορεύεται η δόμηση. Εκτός από τον Υμηττό, το σχέδιο περιλαμβάνει και τις περιφέρειες των δήμων Παπάγου, Αγ.Παρασκευής, Καισαριανής, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης, Κρωπίας και Παιανίας, όπως αυτές εμπίπτουν στο νέο προστατευτικό ΠΔ.

Συγκεκριμένα, μόλις δημοσιευτεί το ΠΔ σε λίγες ημέρες στο ΦΕΚ, θα ξεκινήσει η δημιουργία δύο Μητροπολιτικών Πάρκων (σε Γουδή, Ιλίσια), η καταγραφή αυθαίρετων κτισμάτων και περιφράξεων, πολεοδομικών υπερβάσεων (με σκοπό την επιβολή κυρώσεων αλλά και κατεδαφίσεων), η επανεξέταση της νομιμότητας πολλών χρήσεων και δραστηριοτήτων, καθώς προβλέπεται η σταδιακή απομάκρυνση όσων χρήσεων κρίνονται ασύμβατες προς το οικοσύστημα της περιοχής.

Επιπλέον, εντός 3ετίας επιβάλλεται στα λατομεία να αποκαταστήσουν το περιβάλλον και εντός 5ετίας να μετεγκατασταθούν οχλούσες βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, χώροι παραγωγής, αποθήκευσης, εμπορίας υλικών.

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμες τις διατάξεις που επιτρέπουν την εκτέλεση όσων οικοδομικών αδειών εκδόθηκαν πριν δημοσιευθεί το ΠΔ, οι οποίες είχαν ανασταλεί έως τότε, καθώς επίσης την παραμονή νομίμως υφισταμένων κτιρίων. Επίσης, θα επιλεγεί ειδικό σημείο με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία για δύο μόνο ιστούς, εν όψει μελλοντικής μεταφοράς των κεραιών στην Πάρνηθα, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό του «δάσους» κεραιών.

Όσον αφορά τη δημιουργία των Μητροπολιτικών πάρκων στο Γουδή και στα Ιλίσια, αυτή αποσκοπά στην αναβάθμιση του πολεοδομικού περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου. Εκεί, σχεδιάζεται να προωθηθούν: ήπιος αστικός τουρισμός, υψηλής ποιότητας χώρος πρασίνου, εμπλουτισμός φύτευσης, διατήρηση σημαντικών ιστορικών κτιρίων (και νοσοκομείων), πιλοτική εφαρμογή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με ενίσχυση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Το σχέδιο απαγορεύει κατατμήσεις μέχρι να εγκριθεί Σχέδιο Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) για μείωση δόμησης, διατήρηση ή κατεδάφιση κτιρίων ασύμβατων προς το ΠΔ. Επίσης απαγορεύει την κίνηση οχημάτων στους πυρήνες των πάρκων (πλην των αξόνων Κατεχάκη, Κανελλοπούλου, Ούλοφ Πάλμε και οδών από ισχύοντα ρυμοτομικά σχέδια), «ανάβοντας πράσινο» για ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους και τη χρήση μη ρυπογόνων ΜΜΜ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: